Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 050, 26 mei 2004

Biologische landbouw vervult voortrekkersrol voor duurzaamheid

De biologische landbouw fungeert als voorbeeld voor de verduurzaming van de gehele landbouw. Dat blijkt uit de inventarisatie Kraamkamer van duurzaamheid van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De publicatie over de innovatieve betekenis van de biologische landbouw verschijnt op 26 mei.

De gangbare landbouw moet de komende jaren minder mest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en meer aandacht besteden aan dierenwelzijn. Parallel aan de ontwikkelingen in de biologische landbouw zoeken daarom veel gangbare ondernemers naar oplossingen voor een duurzame landbouw in Nederland. Tien uitgebreide voorbeelden in de publicatie Kraamkamer van duurzaamheid illustreren dat gangbare ondernemers regelmatig bij hun biologische collega's goede en werkzame oplossingen vinden.

De voorbeelden, verzameld door deskundigen van Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut, de DLV Adviesgroep en Biologica, beschrijven ondermeer innovaties rond bodem, bemesting, antibioticagebruik, onkruidbeheersing, gewasbescherming, dierenwelzijn en productafzet. Ieder voorbeeld geeft tevens het effect aan op een aantal relevante duurzaamheidthema's. Zo vermindert de vervanging van chemische door mechanische onkruidbeheersing niet alleen het gebruik van middelen, maar ook het risico op ongewenste verontreiniging van het oppervlakte- en grondwater. Daar staat tegenover dat dit alternatief vaak duurder is en weer wat meer energie kost. De laatste jaren kent de biologische praktijk een innovatiegolf in de apparatuur voor mechanische onkruidbestrijding, zoals de Pneumat-onkruidblazer die het onkruid letterlijk uit de grond blaast en onlangs een publieksprijs voor beste onkruidbestrijding kreeg. Inmiddels gebruiken ook gangbare ondernemers het apparaat. Het is een actueel voorbeeld hoe kennis en ervaring uit de biologische landbouw bijdraagt aan de verduurzaming van de gangbare landbouw.

Veel innovaties in biologische landbouw zijn van recente datum of nog in ontwikkeling omdat onderzoek en daaruit voortkomende kennisverspreiding op dit terrein pas de laatste jaren sterk van de grond is gekomen. Biologische landbouw is een systeembenadering en meer dan alleen het toepassen van de regels voor een gecertificeerde EKO-productie. Zo maakt de biologische landbouw geen gebruik van bijvoorbeeld genetisch gemodificeerde organismen, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Veel biologische ondernemers wíllen ook anders, voor zichzelf, hun omgeving en de maatschappij. Deze werk-, denk- en leefomgeving inspireert tot innovaties waarmee ook de gangbare landbouw zijn voordeel doet, of kan doen.

Daarnaast beschikt de biologische landbouw over veel zich reeds bewezen kennis, technieken en productiemiddelen die waardevol kunnen zijn bij veranderende omstandigheden in de gangbare landbouw.

Kraamkamer van duurzaamheid, een publicatie van het door het ministerie van LNV gefinancierde Koepelprogramma Biologische Landbouw, is verkrijgbaar via de internetsite van het Innovatiecentrum Biologische Landbouw (IBL) van Wageningen UR: http://www.biologischelandbouw.net. Hier staat ook een elektronische versie (pdf).