Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

018-04-FIN FM 2004-00690 M

Onderwerp

Fusie DNB-PVK; tijdelijke contracten bestuurders

In de brief met bovengemeld kenmerk van de griffier van de vaste commissie voor Financiën, is mij verzocht de Tweede Kamer schriftelijk te informeren over de invloed van de fusiewet op de tijdelijke contracten van de bestuurders van de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK). Middels deze brief doe ik u die informatie toekomen.

De bestuursleden van de PVK zijn, evenals bestuursleden van de Nederlandsche Bank NV (DNB) voor bepaalde tijd (ofwel 'tijdelijk') benoemd. Voor de bestuursleden van de PVK geldt conform artikel 6, eerste lid, Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 een benoemingstermijn van 6 jaar. De bestuursleden van DNB zijn conform artikel 12, tweede lid, van de Bankwet 1998 voor 7 jaar benoemd.

De afgelopen jaren heeft reeds toenadering plaatsgevonden tussen DNB en de PVK. In dat kader hebben met steun van de Tweede Kamer op bestuursniveau cross-benoemingen plaatsgevonden. Voor de bestuursleden van de PVK had dit tot gevolg dat zij tevens zijn benoemd als bestuurder van DNB. Daarnaast is de directeur toezicht van DNB benoemd tot lid van het bestuur van de PVK. Met de inwerkingtreding van de fusiewet vervalt voor deze personen de benoeming bij de PVK, maar ze behouden hun eerdere benoeming bij DNB. Ook na de fusie blijven de benoemingen van alle bestuursleden tijdelijk, zij het dat de benoemingstermijn gelijk wordt getrokken. Voor een overzicht van de benoemingen verwijs ik naar bijgevoegd overzicht.

De bestuursleden hebben tevens een arbeidsovereenkomst met DNB of de PVK. In deze overeenkomsten zijn de arbeidsvoorwaarden geregeld, met dien verstande dat het salaris bij Koninklijk Besluit wordt goedgekeurd. De voorwaarden verbonden aan deze arbeidsovereenkomsten met de PVK veranderen door de fusie niet. Op grond van de fusiewet gaan de rechten en verplichtingen van de PVK die voortvloeien uit deze overeenkomsten over op DNB. Ook de arbeidsovereenkomsten met DNB worden door de fusie niet gewijzigd. De arbeidsovereenkomsten van de bestuurders van DNB en de PVK worden derhalve niet automatisch bij de fusie gelijkgetrokken.

De minister van Financiën,

G. Zalm

Bijlage:

· Overzicht van benoemingen bij de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK) en de Nederlandsche Bank (DNB)


---

Waar in deze brief wordt gesproken van 'bestuursleden' wordt ten aanzien van de PVK gedoeld op de leden van het bestuur en bij DNB de leden van de directie.