Gemeente Haarlem


26 mei 2004
sector Stadsbeheer

137/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Aanbesteding verwerking bagger valt gunstig uit

Deze zomer starten de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland met het baggeren van de Haarlemse wateren. In dat kader is in april de verwerking van de vrijkomende bagger aanbesteed. Het bedrag waarvoor de verwerking uiteindelijk is gegund, blijkt aanzienlijk lager te liggen dan het oorspronkelijk hiervoor geraamde bedrag. Het Haarlemse college van B en W heeft besloten deze financiële meevaller in te zetten voor het baggeren van extra watergangen. Hierdoor kan het achterstallig onderhoud in het baggeren sneller ingelopen worden dan in de eerste instantie verwacht.

Haarlem heeft een flinke achterstand in het baggeren van de wateren. De baggerwerkzaamheden hebben zo'n vertraging opgelopen, doordat aan de verwerking van vervuild slib zeer hoge kosten verbonden zijn. In 2003 is een rijkssubsidie aangevraagd op basis van door Haarlem en Rijnland gezamenlijk beschikbaar gestelde budgetten van E 14.513.000. Conform de aanvraag heeft het Rijk een subsidie verleend van E 7.158.690. Deze gelden maken het mogelijk om zomer 2004 te starten met het wegwerken van de baggerachterstand (Baggerwerk, fase 1).

De voorbereiding van de uitvoering van de baggerwerkzaamheden verloopt voorspoedig. Op 22 april is de verwerking van de vrijkomende bagger aanbesteed. Het bedrag waarvoor de verwerking uiteindelijk is gegund, te weten E 8,9 ligt aanmerkelijk lager dan het oorspronkelijk geraamde bedrag van E 11 miljoen. De uitvoering van het baggerwerk moet nog worden aanbesteed. Het college van B en W is verheugd met dit meevallende resultaat en heeft ingestemd de vrijvallende middelen te benutten om meer te gaan baggeren. Ook Rijnland kiest voor een maximale benutting van het beschikbaar gestelde geld.

De meevallers uit de aanbesteding van het Baggerwerk, fase 1, worden ingezet om de totale achterstand eerder én tegen lagere kosten in te lopen. Indien de vrijval van de gemeentelijke bijdrage (circa 3 ton) niet ingezet zou worden voor een uitbreiding van deze eerste baggerfase, dan loopt de gemeente een even groot aandeel van de subsidie en de bijdrage van Rijnland mis.

---


Julia de Jong
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

---- --