Provincie Flevoland



Leader+ subsidies voor Espel en Ens

Het college van Gedeputeerde Staten van flevoland kent Leader+ bijdragen toe voor twee multifunctionele dorpscentra in de Noordoostpolder. In Ens wordt met deze bijdrage het bestaande sportcomplex van Omni Sportvereniging Ens omgebouwd tot
multifunctioneel centrum, en in Espel ondergaat de kerk Una Sancta een soortgelijke metamorfose. Aan de twee projecten in Ens en Espel is een bijdrage van respectievelijk maximaal 130.000 euro en 284.232 euro toegekend. Het programma Leader+ is bedoeld om de leefbaarheid op het platteland te vergroten.

De OMNI sportvereniging Ens wil het bestaande sportcomplex verbouwen tot een multifunctioneel centrum. De sportvereniging kampt al een tijdje met onvoldoende goede kleedruimtes om alle sporters verantwoord op te kunnen vangen en heeft hierdoor ook te weinig capaciteit om nieuwe initiatieven, zoals damesvoetbal, te realiseren. Aangezien er in Ens verschillende culturele en maatschappelijke verenigingen op zoek zijn naar een geschiktere ruimte kwam de vereniging op het idee om tevens een multifunctionele ruimte te creëren.

Als de nieuwbouw en renovatie afgerond zijn dan zal het sportcomplex de benodigde kleedruimte hebben om ook de afdeling tennis in onder te brengen. Tevens is er dan op de tweede verdieping een ruimte voor kinderopvang en naschoolse opvang. De gerenoveerde kantine gaat dienst doen als multifunctionele ruimte voor de Enser klaverjasvereniging, de EHBO afdeling van Flevoland, de dartvereniging, de Femmes Cabalas (een Enser blaasband) en als een permanente expositieruimte en opvangruimte voor bezoekers van Schokland.

Stichting Centrumvoorziening Espel gaat de kerk Una Sancta verbouwen tot een Multifunctioneel Centrum met voorzieningen voor onder andere ouderen, jongeren, kinderen en hun ouders. De aanleiding voor het realiseren van dit centrum is dat er meerdere voorzieningen verdwenen zijn of op de korte termijn gaan verdwijnen, terwijl er vanuit de dorpsbewoners juist behoefte is aan deze en nieuwe voorzieningen. Als het Multifunctioneel Centrum gerealiseerd is dan zal het aanbod van de voorzieningen en de leefbaarheid in het dorp toenemen terwijl tegelijkertijd de onderlinge betrokkenheid tussen de dorpsbewoners wordt vergroot.

Het Multifunctioneel Centrum gaat plaats bieden aan kinderopvang, inloopochtenden voor ouderen, een afhaalpunt voor medicijnen, een inloopspreekuur van de huisarts, fysiotherapie, culturele activiteiten zoals muziekles en cursussen, zorgvoorzieningen, jeugdhonk, peuterspeelzaal en voorzieningen voor ouderen. Daarnaast zal het Multifunctioneel Centrum de functie krijgen van een buurthuis en zullen er kerkelijke activiteiten plaats vinden.

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een Leader+ aanvraag indienen. De inhoud van Leader+ projecten kan uiteenlopen van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Eén ding hebben ze gemeen: het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. Leader+ is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving. De Leader+ aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder. Voor vragen kunt u contact opnemen met Mireille Korterik, projectleider Leader+ bij de provincie Flevoland (tel. 0320-265676).