Provincie Flevoland




Flevoland heeft aanzienlijk tekort aan woonzorgvoorzieningen

Onlangs is een inventariserend onderzoek naar de opgave van woonzorgvormen in Flevoland afgerond. In dit onderzoek is in kaart gebracht hoe groot de verschillen zijn tussen het huidige aanbod en de behoefte aan woonzorgvormen in 2003, 2010, 2015 en 2020 per gemeente in Flevoland. De belangrijkste conclusie is dat er in Flevoland een groot tekort is aan geschikte woonvormen voor mensen met een zorgvraag. Naar aanleiding van de resultaten zal de provincie Flevoland de Flevolandse gemeenten vragen plannen op te stellen om de opgave aan woonzorgvormen te realiseren.

Er bestaan diverse woonvormen voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Het betreft een scala van geschikte woningen waarbij sprake waarbij de bewoner in meer of mindere mate in staat is om de regie over het eigen leven te voeren en rekening te houden met een toenemende behoefte aan ondersteuning, zorg en toezicht. Het aanbod van woonzorgvormen in Flevoland varieert van zelfstandige woningen voor mensen met een lichte functiebeperking, tot beschut wonen waarbij 24-uurs zorg op afroep beschikbaar. De conclusies van het onderzoek luiden als volgt:

* Het tekort aan woningen voor mensen met een (lichte) functiebeperking is nu al omvangrijk (2003: tussen 6.700 en 8.300 woningen) vooral in Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder. Door de vergrijzing zal het tekort nog flink toenemen (2020 tussen 8.400 en 9.500 woningen);

* Verhoudingsgewijs is ook het tekort aan woningen in woonzorgcomplexen omvangrijk (2003: tussen 500 en 1.500 woningen) vooral in Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder. Door de vergrijzing en de ontwikkeling om meer mensen buiten instellingen te verzorgen zal de behoefte hieraan nog meer toenemen dan de behoefte aan woningen voor mensen met een (lichte)
functiebeperking (2020: tussen 2.100 en 2.500 woningen);
* De behoefte aan beschutte woonvormen is aanzienlijk (2003: 260 woningen en in 2020: 1.450 woningen) vooral in Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder;

* Opmerkelijk is het huidige theoretische overschot aan geclusterde woonvormen vooral in Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde. Dit overschot zal in 2010 reeds veranderd zijn in een tekort (430 woningen). Dit tekort neemt verder toe (2015: 1.060 woningen en in 2020: 1.250 woningen);

* Tot slot wordt een omvangrijk tekort aan intramuraal wonen aangetoond. Ook als in 2015 het effect van extramuralisering maximaal is, is het huidige aanbod niet toereikend om in de behoefte te voorzien. In die zin zal er naar de toekomst i.t.t. de rest van Nederland niet gerekend moeten worden met een afbouw van intramurale voorzieningen maar met een toename van het aanbod met uitzondering van Lelystad en Urk.

Later dit jaar wordt een conferentie gehouden, waarin samen met de gemeenten en de organisaties die zich bezighouden met wonen en zorg in Flevoland wordt bekeken hoe de tekorten kunnen worden ingelopen.

U kunt het onderzoeksrapport downloaden van onze website.