SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Gebruik Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn neemt sterk toe

Persbericht

Utrecht 26 mei 2004

Gebruik Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn neemt sterk toe

Bijna driekwart van de arbo-professionals in de zorg en welzijn weet de weg naar het Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn te vinden. Het in juni 2001 gestarte Arbokenniscentrum biedt informatie over arbeidsomstandigheden, verzuim en reïntegratie. Zowel de website www.arbozw.nl als de telefonische helpdesk zijn redelijk tot goed bekend bij de doelgroepen en worden veelvuldig geraadpleegd. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Sectorfondsen Zorg en Welzijn hebben laten uitvoeren naar de bekendheid met het Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn.

Het Arbokenniscentrum zoekt naar de meest succesvolle oplossingen voor de problemen die in de branches spelen op het gebied van arbeidsomstandigheden, verzuimpreventie en reïntegratie. De branches worden onder meer geïnformeerd via een helpdesk, een website (inclusief een forum en een nieuwsbrief) en een digitale nieuwsbrief. De arbo-professionals vinden het vooral belangrijk dat het Arbokenniscentrum hen voorziet van informatie. Even belangrijk vinden zij de signaleringsfunctie voor nieuws en actualiteiten uit het veld. Vooral veranderingen in wetgeving en de praktische consequenties daarvan blijken de arbo-professionals bezig te houden. Een derde van de respondenten vindt dit het belangrijkste onderwerp waarover het Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn hen moet informeren.

De cijfers
De bekendheid van het Arbokenniscentrum bij de doelgroep is vorig jaar substantieel toegenomen. Eerder onderzoek in 2002 gaf een bekendheid van 57%. Eind 2003 blijkt 71% van de doelgroep op de hoogte van het bestaan van het Arbokenniscentrum.
De helpdesk ontvangt jaarlijks bijna 2.000 telefoontjes, waarvan een derde over wet-en regelgeving. De website werd in 2003 meer dan
100.000 maal bezocht. Veel bezoekers van de website richten zich op de aanvraag van producten, maar ook de mogelijkheden voor interactie worden goed benut. In totaal zijn vorig jaar bijna 200.000 producten besteld bij het Arbokenniscentrum. De producten variëren van werkpakketten tot folders en posters.

17)'Deze stijgende belangstelling bevestigt ons bestaansrecht', zegt projectleider Marielle Eijkman van het Arbokenniscentrum Zorg en Welzijn. 'Wij zijn blij dat steeds meer mensen ons weten te vinden en de interesse in onze producten en nieuwsvoorziening toeneemt'.

Overigens leverde het onderzoek ook suggesties ter verbetering op. Eijkman: 'Die nemen we graag mee in onze plannen voor dit jaar. Tevens zullen we via de website nieuwe producten lanceren, zoals voorbeelden van arbobeleidsplannen en 'best practices'.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle Eijkman, telefoon 030 2985342, e-mail m.eijkman@fondsenzw.nl

Sectorfondsen Zorg en Welzijn ondersteunen de sociale partners in de zorg-en welzijnssector bij het ontwikkelen en uitvoeren van landelijk en regionaal arbeidsmarktbeleid.

De Sectorfondsen zijn actief in de CAO-branches Geestelijke Gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Gezondheidscentra, Thuiszorg, Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Ziekenhuizen, Welzijn, Internaten voor schipperskinderen, Jeugdhulpverlening en Kinderopvang. De activiteiten richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, behoud van personeel en werving van nieuwe medewerkers.


26 mei 04 15:41