Provincie Overijssel

Provincie vraagt vier ton VROM-subsidie voor energie en klimaat

De provincie Overijssel gaat gebruik maken van de klimaatsubsidie van VROM. Ook gemeenten komen hiervoor in aanmerking. Vandaar dat de provincie tijdens het seminar "De Schone Provincie, een aanzet tot een te realiseren klimaatbeleid" een oproep deed om vooral mee te doen aan de regeling. Gemeenten kunnen voor de helft van de uitvoeringskosten subsidie krijgen. Tot nu toe maakten slechts enkele gemeenten in Overijssel van de regeling gebruik. De regeling sluit 1 augustus. "Dat is kort dag, maar met de nodige inspanning en met hulp van Senter/Novem en eventueel het Energiebureau Overijssel moet het lukken. Ik daag u uit, zodat we samen bijdragen aan een schone provincie, nu en in de toekomst!" aldus Ruud Schuuring, provinciaal vertegenwoordiger van gedeputeerde Piet Jansen.

De provincie is begonnen met het opstellen van een Plan van Aanpak voor het energie- en klimaatbeleid. Dit plan vormt de basis voor een subsidieaanvraag bij het ministerie van VROM. Naar verwachting krijgt Overijssel de komende vier jaar ruim EUR 400.000 van VROM voor de uitvoering van ons beleid. Per 1 juli a.s. koopt de provincie voor 100% groene elektriciteit in, samen met de netwerksteden in Twente.

Wat is de situatie in Overijssel? Het fossiele energiegebruik stijgt jaarlijks met ruim 1%. In het milieubeleidsplan valt te lezen dat de provincie een evenredige bijdrage wil leveren aan de landelijke doelstellingen; voor zowel duurzame energie als energiebesparing. Om dat te realiseren heeft Overijssel onder andere samen met Cogas het initiatief genomen voor de oprichting en financiering van het Energiebureau Overijssel. Het bureau heeft een aanjaagfunctie bij het realiseren van projecten.

Het bundelen van provinciale doelstellingen als kennis- en innovatiebeleid met energie- en klimaatbeleid levert een meerwaarde. In de provincie is er voldoende aanbod van biomassa. De technologische kennis is aanwezig bij de hoge scholen en de Universiteit Twente. Bovendien hebben we in de metaalindustrie de apparatenbouwers voor dergelijke installaties. De kennis in de keten zou moeten worden gebundeld in een kennisplatform bio-energie, met een regionale en landelijke uitstraling. Zo'n kennisplatform zou initiatieven kunnen bundelen in Overijssel en uiteindelijk ook extra werkgelegenheid creëren.

Windenergie is een thema waar Overijssel al volop mee bezig is. De provincie heeft met het rijk en andere overheden afgesproken zich in te zetten voor het plaatsen van windturbines met een gezamenlijk vermogen van ten minste 30 Megawatt in 2010. Met de huidige techniek gaat het dan om 15 windturbines. In Staphorst staan er inmiddels 3. Overijssel heeft er dus nog 12 te gaan. Provinciale Staten hebben pas besloten in twee gebieden in Noordoost Overijssel windturbines toe te staan. Samen met de gemeenten gaat de provincie nu voor de hele provincie beleid voor windenergie ontwikkelen.

www.prv-overijssel.nl/windenergie

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel