Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verkiezingsspot Vlaams kartel ondertiteld voor doven en slechthorenden (26/05/04)

Vanavond wordt, na het 19u.-journaal, de eerste verkiezingsspot van CD&V/N-VA uitgezonden op VRT-televisie. Uit respect voor doven en slechthorenden, zorgden CD&V en N-VA ook voor een ondertiteling van de verkiezingsspot. Spijtig genoeg is het de enige spot met ondertiteling.

De N-VA onderstreept hiermee haar pleidooi voor een ondertiteling van of simultaanvertaling bij alle televisieprogrammas op zowel de openbare als de commerciële omroepen. De partij legde terzake een voorstel van decreet neer in het Vlaams parlement.

De zaak ligt de dove Gentse advocate en directrice van de Europese Unie van Doven, Helga Stevens (4de plaats Oost-Vlaanderen), nauw aan het hart.
Omtrent de ondertiteling van journaal- en duidingprogrammas of de simultaanvertaling in gebarentaal (met een doventolk in een apart beeldkader) had ze verleden jaar nog een onderhoud met een verantwoordelijke van VRT-teletekst en met VTM-woordvoerder Marc Van Lombeek. Geen van beiden deden echter toezeggingen.

Tot op heden is dus nog steeds niets veranderd. Ook voor de komende verkiezingen moeten de 6.000 dove en 900.000 licht tot zwaar slechthorende kiezers hun informatie dus maar uit de krant halen.

Volgens de N-VA is dit een schending van het recht op informatie van alle doven en slechthorenden. En dus van hun mensenrechten. Immers, net als horende mensen hebben ook dove mensen het recht te weten wat alle partijen te vertellen hebben en wat hun programmas inhouden.

Vandaag bestaan er helemaal geen technische beperkingen meer voor simultaanvertaling in gebarentaal of minstens teletekstondertiteling. Zo ondertitelt de regionale zender AVS (Gent) alle nieuwsprogrammas. Ook de BBC en de Britse commerciële zenders ondertitelen zeer veel programmas en rechtstreekse uitzendingen.
Stevens hoop dat ze na 13 juni als Vlaams parlementslid zelf werk zal kunnen maken van de verplichte ondertiteling.

Auteur:
Helga Stevens, partijbestuurslid, kandidaat Oost-Vlaanderen Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/217.35.10
Fax: 02/219.49.30
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be