Politie Zuid-Holland-Zuid

26/05 Extra bericht: Inbraken opgelost

26-05-2004

DORDRECHT/GORINCHEM Het Woninginbrakenteam van de politie in het district Dordrecht/Zwijndrechtse Waard rondt deze week het onderzoek af naar een serie woninginbraken. In het onderzoek hielden de rechercheurs twee verdachten aan en losten hiermee ongeveer dertig zaken op.

Het onderzoek begon in maart 2004 naar aanleiding van vijf woninginbraken in de Dordtse wijk Stadspolders. Deze gebeurden alle vijf op dezelfde manier. Op 13 april 2004 volgden de aanhoudingen van de verdachten op het moment dat ze die ochtend inbraken bij een flat in Delft. Al snel bleek dat het voor de twee die dag de vierde inbraak was. Verder onderzoek leverde op dat de twee naast Dordrecht en Delft ook op pad gingen in Gorinchem, Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Huizen. In Gorinchem ging het om twee zaken en in Rotterdam om zes. De mannen deden de diefstallen overdag bij flatwoningen.

De verdachten stalen onder andere dure geluidsapparatuur, sieraden, geld, telefoons en digitale cameras. Een deel van deze buit, maar ook drie patronen vonden de rechercheurs bij doorzoekingen. Een 29-jarige in Nederland illegaal verblijvende man brak in en de andere 33-jarige verdachte uit Rotterdam hield buiten alles in de gaten. Verder zorgde deze man voor het vervoer. De twee deelden de opbrengst van de buit die ze gebruikten voor hun levensonderhoud, bijvoorbeeld een duur uitgaansleven. De verdachten zitten nog steeds vast. De 29-jarige man gebruikte in Nederland ook andere namen en stond hiermee nog gesignaleerd voor ongeveer twee jaar gevangenisstraf in verband met diefstallen. De inbraken vonden plaats vanaf februari 2004.