Novem

26-05-2004
NEO 2004: BoosterCell kan rendement gasturbines verhogen BoosterCell kan rendement gasturbines verhogen

Een SOFC brandstofcel kan het rendement van gasturbines op economische wijze verhogen. Dit is de conclusie van een haalbaarheidsonderzoek door Stork Product Engineering, met subsidie van het SenterNovem-programma NEO (Nieuw Energie Onderzoek).

Technisch principe
Met de BoosterCell, een modulair geschakeld systeem gebaseerd op SOFC brandstofcel technologie, wordt chemische energie uit aardgas omgezet in elektriciteit. Het systeem kan eenvoudig worden gekoppeld aan een gasturbine (volgens een "add-on" principe) waarin de thermische energie op traditionele wijze wordt benut voor
elektriciteitsproductie. In combinatie met de BoosterCell wordt op deze manier het rendement van een gasturbine verhoogd.

Terugverdientijd
Op korte termijn (5 jaar) van 2-3 jaar. De eerste combinaties van een BoosterCell en een gasturbine zullen leiden tot een rendementsverbetering van 1%-5% (bijvoorbeeld voor een STEG unit van 50% naar 52%), op lange termijn oplopend tot 20-25%. Op korte termijn zal de BoosterCell met name gebruikt worden bij lokale warmte-kracht centrales en om het rendement van oudere installaties van elektriciteitscentrales te verhogen. Op langere termijn zullen ook de nieuwste installaties van een BoosterCell voorzien kunnen worden.

Ontwikkeling
Doordat gebruik kan worden gemaakt van de bestaande componenten en infrastructuur (Balance of Plant) is de introductie van de, eenvoudig opschaalbare, BoosterCell laagdrempelig. Een BoosterCell consortium, met onder andere investeerders, leverancier(s) van SOFC technologie, producenten en energiebedrijven is in oprichting. Gestreefd wordt naar de realisatie van een pilot project binnen 1,5-2 jaar. Stork Product Engineering heeft wereldwijde patenten aangevraagd voor de BoosterCell.

Meer informatie
Het eindrapport van deze studie is vertrouwelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stork Product Engineering, de heer E. Winckers, 020-5563414 of eduard.winckers@stork.com.