CDA Rotterdam


- PERSBERICHT -

CDA: ouderen dreigen mobiliteit te verliezen. CDA dringt aan op maatregelen

CDA-woordvoerder Karen Duys vraagt het College om maatregelen die het stelsel van vervoersvoorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten versterken. De afgelopen periode zijn diverse maatregelen getroffen die drukken op de mobiliteit van een minder draagkrachtige groep ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Aan de ene kant is bezuinigd op de WVG en is een aantal andere inkomensdervende maatregelen getroffen . Daarnaast is het Traxx systeem vervangen door Valys. Al eerder drong het CDA aan op acties richting de staatssecretaris, mw. Ross .

Het CDA is ervan overtuigd dat mobiliteit van groot belang is voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking. Karen Duys: Vervoer biedt hen de mogelijkheid er op uit te gaan, mee te (blijven) doen aan de samenleving en kan helpen het sociaal isolement te verminderen. Met name dat laatste punt is voor het CDA een zorg.

Ik heb sinds het van kracht worden van de maatregelen diverse bijeenkomsten met ouderen bijgewoond en vele gesprekken gevoerd. Telkens kregen wij dezelfde signalen: mensen vrezen dat door de maatregelen die overheden treffen, hun mobiliteit wordt ingeperkt en sociaal isolement toeneemt. Tal van persoonlijke verhalen zijn ons verteld. Verhalen die mij de indruk geven dat een aantal ouderen, door getroffen maatregelen, er ook daadwerkelijk minder vaak op uit kunnen dan voorheen en dat eenzaamheid op de loer ligt , aldus Karen Duys.

Dit heeft het CDA ertoe gebracht de proef op de som te nemen. Vorige week is Karen Duys een dag op stap gegaan met een dame, gebruik makend van vervoer op maat. Karen Duys heeft daarbij een aantal knelpunten kunnen ervaren, heeft met ouderen gesproken, een verzorgingshuis en een welzijnsinstelling bezocht en zij heeft zich door het gemeentelijke klachtenmeldpunt laten informeren.

De signalen die wij hebben ontvangen tijdens deze dag en de gesprekken met ouderen en verschillende organisaties zijn voor het CDA aanleiding het College te vragen om maatregelen die mobiliteit van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten versterken.

Onderaan dit bericht treft u een integrale versie van de gestelde vragen.

Rotterdam, 26 mei 2004


------

noot voor de redactie/