Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 mei 2004


PvdA wil koopkrachteffecten rechtvaardiger verdelen


Vandaag heeft de PvdA een plan gepresenteerd voor een rechtvaardiger inkomensbeleid. Mensen met sterkste schouders betalen dan wat meer. De PvdA houdt hierdoor kwetsbare mensen uit de wind zoals ouderen met een laag inkomen en zorghulp, chronisch zieken en gehandicapten. Met de plannen van de PvdA wordt geïnvesteerd in mensen.


De regering beloofde vorige jaar dat de koopkracht gemiddeld niet meer dan tussen de


0 en -1% zou dalen. In opdracht van de PvdA deed het Nibud onderzoek naar de werkelijke inkomenseffecten. Dat onderzoek toont aan dat de regering de lagere inkomens keihard en onevenredig zwaarder aanpakt, terwijl mensen met een hoger inkomen uit de wind worden gehouden. De conclusie is dat het kabinet zijn beloftes niet waarmaakt.


Volgens De Geus zou in het Nibud onderzoek geen rekening worden gehouden met 110 miljoen euro aan compensatiemaatregelen die het kabinet doet. Hier is echter wel rekening mee gehouden. Er is uitgegaan van regelingen die gelden of die gaan gelden waarbij de gemeente Utrecht als voorbeeld gemeente is gekozen. Het gaat niet om fictieve situaties, maar om wat mensen echt krijgen.


In de voorstellen van de PvdA komen in 4 jaar tijd 60.000 bijstandmoeders op eigen benen te staan. Door de voorstellen krijgen bijstandmoeders meer mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren. De maatregelen zijn zo vormgegeven dat deze geen geld kosten maar 200 miljoen euro opleveren.


Verder wordt voorgesteld dat elke gemeente per 1 september 2004 hoort tem zorgen voor een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen.


De aangekondigde verslechtering van de huursubsidiekorting met ¤ 12 tot ¤ 18 per maand verdraagt zich niet met het aangekondigde belastingvoordeel voor vermogende huizenbezitters en hoort ongedaan worden gemaakt.


Aan besparingen kan de overheid niet ontkomen. Maar de PvdA stelt voor om dit te halen uit het onevenredige voordeel voor mensen met hogere inkomens.


Schrap het geplande belastingvoordeel voor huizenbezitters die hun hypotheek bijna of geheel hebben afgelost. De regeling kost ¤ 250 miljoen per jaar. Huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost zijn niet de minst draagkrachtigen.


Voor veelrijders in een lease-auto is de belastingbijtelling verlaagd. Voor zo'n douceurtje van ¤ 66 miljoen per jaar is nu geen plaats.


Het plan om bijstandmoeders op eigen benen te laten staan kost geld, maar het levert ook geld op. Kosten worden gemaakt voor toeslagen, scholing, kinderopvang en tijdelijk gesubsidieerde arbeid. Het voordeel zijn de talloze bespaarde uitkeringen. De balans is positief: ¤ 200 miljoen per jaar.


Meer en betere zorg kost meer. Maar verdeel de premielast eerlijker. De PvdA wil een AWBZ-premie over het hele inkomen, met een tariefstijging in de hoogste schijf tot 54%. Zo ontstaat een extra opbrengst van ¤ 300 miljoen per jaar.