Federale regering Belgie


Belgische deelname aan het 'Pleiades'-systeem
(2004-05-26)

Persbericht van de Ministerraad

Op voorstel van mevrouw Fientje Moerman, Minister van Wetenschapsbeleid, ging de Ministerraad akkoord met de deelname van België aan het Franse aardobservatieprogramma 'Pleiades'.

België heeft een lange geschiedenis achter de rug van samenwerking met Frankrijk op het gebied van aardobservatie via satellieten. De Franse SPOT-satellieten zijn hiervan het duidelijkste voorbeeld. Om op Europees vlak continu beschikbare gegevens te waarborgen, heeft Frankrijk beslist de ontwikkelingsfase van het Pleiades-systeem te starten, dat bestaat uit twee optische hogeresolutiesatellieten. De lancering van de eerste Pleiades-satelliet is gepland in 2008, de tweede in 2009.
Het Pleiades-systeem vult het Italiaanse radarsysteem Cosmoskymed aan, dat zich momenteel ook in de ontwikkelingsfase bevindt. Samen vormen zij het ORFEO-systeem: Optical and Radar Federated Earth Observation. De deelname van België aan het Pleiades-programma en de omvang ervan zijn ingegeven door enerzijds industriële belangen en anderzijds de noodzaak continu toegang te hebben tot hogeresolutiesatellietbeelden. De continuïteit in de gegevenstoevoer is ook van wezenlijk belang voor de toekomstige plaats van België op Europees vlak wat het programma GMES (Global Monitoring for the Environment and Security) betreft. De Ministerraad heeft dus een bedrag van 28,2 miljoen euro goedgekeurd, wat overeenstemt met een deelname van 4% voor de ontwikkeling en de exploitatie van de satellieten alsook voor de toegang tot de gegevens van die satellieten.

Kabinet van de Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid
Brederodestraat 9
1000 Brussel
de heer Rudy Aernoudt
Tel.: 02/213.09.17
Fax : 02/213.09.22
rudy.aernoudt@kab.moerman.fed.be

De Algemene Directie Externe Communicatie Kanselarij van de Eerste Minister kan u bereiken op het volgende adres: cmr@premier.fed.be