Novem

26-05-2004
NEO 2004: Elektriciteitscentrale op batterijformaat

Elektriciteitscentrale op batterijformaat

Stork Product Engineering heeft een compacte en lichtgewicht "thermische batterij" ontwikkeld, die werkt op een klein brandstoftankje. Deze "E-lighter" biedt vele voordelen, zoals is aangetoond in een NEO gesubsidieerde haalbaarheidsstudie.

De "E-lighter"
De E-lighter is een zeer compacte en lichtgewicht "thermische batterij" die werkt op een grote diversiteit aan brandstoffen. De E-lighter zet de brandstof thermo-elektrisch om in gelijkstroom. De brandstof wordt toegevoerd met een klein brandstoftankje zoals bekend van bijvoorbeeld een (sigaretten)aansteker. Uniek in zijn eenvoud vormt dit concept een betaalbaar, duurzaam, veilig en milieuvriendelijk alternatief voor oplaadbare- of wegwerp batterijen en zelfs voor compacte brandstofcellen. Stork Product Engineering heeft het concept van de E-lighter ontwikkeld en de haalbaarheid getoetst met financiële ondersteuning van het NEO programma.

De E-Lighter werkt op een breed scala aan brandstoffen variërend van camping- en aanstekergas, tot lampolie of diesel. Zelfs vaste dus gemakkelijk te hanteren brandstoffen als stearine (kaarsvet) kunnen worden gebruikt. Het brandstofreservoir kan snel en veilig worden verwisseld of bijgevuld. De E-Lighter levert gedurende lange tijd continue vermogen, op een kleine hoeveelheid brandstof en heeft een onbeperkte energie inhoud (zolang brandstof of navullingen beschikbaar zijn).

Haalbaarheid
Uit de studie blijkt dat een vermogensdichtheid van 1.000 tot zelfs 3.000 Wh/kg haalbaar is en dat een E-Lighter op één "vulling" meer dan 20 maal langer energie levert dan een oplaadbare batterij van gelijke afmetingen. In combinatie met de te verwaarlozen oplaadtijd en een hoge betrouwbaarheid zal de E-Lighter wegwerp- en oplaadbare batterijen kunnen vervangen. In vergelijking met de productie, gebruik en afvoer van wegwerpbatterijen kan meer dan 90% worden bespaard op primaire energie.

Voor veeleisende professionele gebruikers, hulpdiensten en defensie zijn in kleine aantallen geproduceerde E-Lighters al kosteneffectief. De eerste commerciële toepassingen worden derhalve verwacht in deze niche markten. Door toenemende marktvraag zullen de productiekosten naar verwachting snel dalen, waardoor de E-Lighter ook interessant wordt voor de consumentenmarkt.

Vervolgtraject
Stork Product Engineering heeft wereldwijde patenten aangevraagd voor de E-Lighter. Er wordt gezocht naar investeerders en potentiële leveranciers die de verdere ontwikkeling en een snelle marktintroductie kunnen ondersteunen.

Meer informatie
Het projectrapport is vertrouwelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stork Product Engineering, E. Winckers, eduard.winckers@stork.com.