Politie Groningen

Stichting Veiligheidszorg (SVG) levert positieve bijdrage aan veiligheid

provincie Groningen, 26-05-2004 - Uit de laatste politiemonitor blijkt dat zes op de zeven mensen vindt dat stadswachten een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid in de Groningse samenleving. Vier op de vijf mensen voelt zich (enigszins) veiliger door de aanwezigheid van de stadswachten.

De resultaten van de SVG zijn uniform en helder. Zo hebben de stadswachten 1200 adviezen in inbraakpreventie gegeven. Ook controleerden zij 1536 woningen van burgers die op vakantie gingen. Tijdens dit toezicht is nog nooit in een van de betreffende woningen ingebroken. Verder werden 3074 fietsen van de oudere jeugd van de basisschool gecontroleerd op het aspect veiligheid. Stadswachten houden toezicht en regelen het verkeer bij grootschalige evenementen, zoals koninginnedag en bij de bloemetjesmarkt.

Extra dienstverlening
De SVG communiceert open en eerlijk over de toekomst van de stadswachten en over nieuwe dienstverlening in het publieke domein. De stichting heeft eerste stappen naar nieuwe werkzaamheden gezet. Het extra toezicht bij het Noorderstation in Groningen is hiervan een voorbeeld. De doorstroom naar regulier werk lag in 2003 wat lager dan voorgaande jaren. Onzekerheden over de toekomst van de stadswachten waren hier debet aan. Voor het eerst heeft de SVG een financieel tekort van 80 duizend euro. Dit tekort wordt veroorzaakt door de loonkosten van personeelsleden die al geruime tijd als stadswacht werken en niet volledig worden gesubsidieerd. Dit feit is voor de stichting aanleiding om extra dienstverlening in het publieke domein te gaan leveren.

Ook gaat de SVG een nieuw pakket aan diensten aanbieden voor (semi-)overheden. Het toezicht in en bij overheidsgebouwen en bij zwembaden zij hier voorbeelden van. Ten slotte gaat de SVG ervan uit dat in 2005 een start wordt gemaakt met bestuurlijke handhaving, zodat een deel van de stadswachten boetes voor kleine vergrijpen kunnen uitschrijven. Het gaat hier om boetes voor overlast en graffiti.

Het motto van 2003 was voor de SVG Werken aan waarden waar wij voor staan. In 2003 is zodoende de gedragscode voor alle medewerkers ontstaan. Ook is daarin beschreven op welke wijze de stichting met elkaar en met haar samenwerkingspartners wil omgaan. Als het gaat om samenwerken en respect naar elkaar, is het beeld van het ziekteverzuim een representatief beeld van de sfeer en de omgang met elkaar binnen de SVG. Het verzuim daalde van 11,5% (2002) naar 10,8% (2003). Ondanks deze daling blijft de stichting fors investeren in het ziekteverzuim. Het doel is om in de richting van het landelijk gemiddelde te dalen.

Opleidingsmogelijkheden
De SVG heeft zich ontwikkeld tot een professionele en
verantwoordelijke organisatie. Medewerkers maken flink gebruik van de opleidingsmogelijkheden. Extra aandacht is er voor de opleiding Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA). Het doel voor dit jaar is om nog meer te investeren in de BOA-opleiding, EHBO-cursus en een opleiding in inbraakpreventie.