FENIT

'De Toegevoegde Waarde van Design in de Nederlandse ICT-sector'

26-05-2004 Concurreren door te differentiëren! Nederland~ICT nodigt u van harte uit voor een Ronde Tafel Sessie over de toegevoegde waarde van design in de Nederlandse ICT-sector.

Techniek en functionaliteit worden in de ICT-sector steeds meer gemeengoed dan een punt van concurrentieel voordeel. Gebruiksvriendelijkheid en aandacht voor emotionele waarde blijken een goede mogelijkheid om de dans van de prijsconcurrentie te ontspringen.

Drie onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben in opdracht van Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving, een verkennende studie uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van design voor de Nederlandse ICT-sector. Wat kunnen we in dit veld verstaan onder design? Waar ligt de toegevoegde waarde? In het bijzonder is gekeken naar de economische waarde. Het onderzoek werd uitgevoerd door prof. dr. Dany Jacobs, dr. Gerda Gemser en drs. Ritzo ten Cate. Bij het onderzoek is gekeken naar ICT-bedrijven, die een belangrijk deel van hun ontwikkeling, productie en distributie in Nederland hebben ondergebracht. Er is hierbij onderscheid gemaakt in ICT-dienstverleners, productsoftwarehuizen, game-ontwikkelaars en media-designers. Tussen de drie deelsectoren zijn opmerkelijke verschillen zichtbaar. In het bijzonder qua design-bewustzijn en meer in het algemeen qua concurreren en opereren in de markt. Kijk voor meer informatie over het onderzoek in de bijlage.

Nederland-ICT juicht dit onderzoek toe en nodigt u daarom van harte uit dinsdagmiddag 22 juni a.s. deel te nemen aan een Ronde Tafel Sessie over de toegevoegde waarde van design in de Nederlandse ICT-sector.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Trudy de Witte, e-mail: trudy.dewitte@nederlandict. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Ritzo ten Cate, Rijksuniversiteit Groningen, tel.: 06 51 91 05 98.

copyright FENIT 2004