Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, bij officiële opening seizoen airshows, 26 mei 2004, Aviodrome, Lelystad

Dames en heren

Vandaag is het airshowseizoen weer geopend. Tienduizenden mensen zullen dit jaar weer gaan genieten van slow rolls, snap rolls, hammerheads en Waldo Pepper Loopings. U hoort het, ik heb mij verdiept in uw vak.

Airshows, of luchtvaartvertoningen in gewoon Nederlands zijn in Nederland en in het buitenland bijzonder populair bij het publiek. En terecht, want het is heel erg spectaculair om naar te kijken.

Spectaculair, maar niet ongevaarlijk. Zowel voor de vlieger als voor het publiek en de omgeving. Het is dan ook een taak voor de sector en de overheid om de risicos te beperken. Natuurlijk zonder the art of flying en het spectaculaire karakter ervan terug te brengen tot een stevig robbertje bridge.

Het stellen van regels voor luchtvaartvertoningen was noodzakelijk. Daar was uw sector gelukkig ook van overtuigd. Met wisselend succes is de afgelopen jaren gewerkt aan het formuleren van regels. Maar uiteindelijk zijn we eruit gekomen. En dat resultaat is het enige dat telt!

Airshows zijn complex om te organiseren, juist door de grote publieke belangstelling. Vaak was niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was. En ook niet hoe afgesproken acties en maatregelen voor de veiligheid effectief konden worden gerealiseerd. De noodzaak voor een Regeling Luchtvaartvertoningen werd echter wel door iedereen gedeeld. We hebben bij het formuleren van de regeling goed gekeken naar alle onderdelen van zon show. Dan heb ik het over het terrein waar de show zich afspeelt, over de vliegtuigen, de piloten, over de organisatie van de show en de begeleiding van de vliegtuigen.

Veiligheid was en is het essentiële uitgangspunt. Dat vonden gelukkig alle partijen. Na een zeer moeilijke start is het afgelopen jaar in goede samenspraak tussen sector en overheid de Regeling Luchtvaartvertoningen tot stand gekomen. Nu is er een regeling waardoor duidelijk is wie aanspreekbaar is op welke verantwoordelijkheid.

De regeling houdt rekening met alle aspecten die van belang zijn, dus naast veiligheid ook het milieu en de openbare orde, zonder overigens tot zes cijfers achter de komma alles vast te willen leggen. Door zo veel mogelijk zelfregulering in de regeling in te bouwen, dringen we bovendien de administratieve lasten terug. De overheid stelt dus de normen, maar het is aan de organisator om te bepalen hoe die worden gehaald.

De komende jaren zullen we aan de hand van evaluaties kijken of de regeling werkt of eventueel bijgesteld moet worden. Maar dat is iets voor later. Voor nu hebben we een regeling die een goede basis biedt voor de organisatoren van Airshows. En ik vertrouw erop dat zij daar dit nieuwe airshow seizoen hard mee aan de slag gaan. Mijn complimenten aan iedereen die aan de regeling heeft bijdragen. En een mooi en vooral veilig seizoen toegewenst. Met veel barrel rolls, tailslides en Cuban Eights.

Dank U.