Verbond van Verzekeraars

Behoefte aan Salvage is groot

De Stichting Salvage heeft in 2003 bij ruim 7.250 brand- en waterschaden hulpverleend, een stijging van 7% ten opzichte van het jaar daarvoor. In Amsterdam werd de hulp het vaakst ingeroepen (224 meldingen), gevolgd door Rotterdam (215), Den Haag (152) en Enschede (91 meldingen).

De Stichting Salvage wordt ingeroepen bij branden, blikseminslagen, explosies en hoewel het niet tot het officiële werkterrein behoort soms ook bij waterschaden. De stichting probeert de materiële schade (zowel particuliere als bedrijfsmatige schade) zoveel mogelijk te beperken en verleent daarnaast directe persoonlijke hulpverlening aan gedupeerden namens alle brandverzekeraars. Voor de leden van het Verbond is de stichting dan ook een belangrijke partner. Brandverzekeraars nemen de kosten van de gehele Salvage-organisatie voor hun rekening en de hulp van de stichting wordt volledig gedekt op brandpolissen.
In totaal werd er in 2003 ruim 7.250 keer een beroep gedaan op de stichting. In bijna 72% van de gevallen ging het om branden in particuliere objecten, in 18% om bedrijfsbranden, in ruim 2,5% om branden in een agrarisch object en in 7,8% om overige branden (zoals in scholen, verzorgingsinstellingen en verenigingsgebouwen). Opvallend is dat het aantal asbestbranden dat bij Salvage werd gemeld, fors is gestegen. In 2003 kreeg Salvage 201 meldingen binnen waarbij asbest was vrijgekomen, een stijging van bijna 13% ten opzichte van 2002.

Verzekerd!, mei 2004