Provincie Utrecht

Persbericht

Hoge jeugdwerkloosheid en veel eenzame ouderen in provincie Utrecht

Eerste Sociaal Rapport van de provincie Utrecht

25-5-2004
"Het meest prangend is de toenemende armoede. Het is schrikbarend hoe die stijgt." Dit is een uitspraak van een geïnterviewde in het Sociaal Rapport, dat de provincie Utrecht vandaag presenteert. In het Sociaal Rapport heeft de provincie de tien meest urgente, sociale problemen in de provincie in kaart gebracht. Dit op basis van uitgebreid onderzoek en interviews. "Sociaal beleid maak je samen', aldus gedeputeerde Kamp. "Dus samen met gemeenten, instellingen, maatschappelijke organisaties en burgers zullen we vaststellen wat we de komende jaren moeten doen."

Uitkomsten rapport

Utrecht is een dichtbevolkte, verstedelijkte provincie met randstedelijke trekken én met een aantrekkelijk leefklimaat met veel natuur en cultuur. Vaak doet de provincie het nét iets beter: een hoogopgeleide beroepsbevolking, hoge arbeidsparticipatie en een hoog besteedbaar inkomen. Maar er is ook een keerzijde; een aantal groeiende, sociale problemen. Die soms sneller groeien dan in de rest van Nederland. Sociaal gezien dreigt Utrecht z'n status van bevoorrechte regio kwijt te raken. Een paar opmerkelijke resultaten in willekeurige volgorde:

* Bijna 40% van de 65-plussers geeft aan zich eenzaam te voelen.
* De werkloosheid groeit relatief sneller dan in de rest van Nederland. En zeker de jeugdwerkloosheid. De Utrechtse economie die het accent heeft op de zakelijke diensten, is kwetsbaar.
* 40% van de aangemelde jeugdzaken bij justitie deed zich in de gemeente Utrecht voor. En daar woont een kwart van de jongeren.
* Bijna 20% van de bevolking in de provincie Utrecht bestaat uit mensen van allochtone herkomst. Dit aandeel blijft stijgen. De geïnterviewden vinden dan ook dat integratie hoog op de agenda moet blijven staan.

* De top 5 gemeenten met relatief veel minimuminkomens: Zeist, Driebergen, Utrecht, Veenendaal en Rhenen.

* Het aantal mensen dat van een uitkering afhankelijk is, is in 2003 in de provincie (+6,2%) sneller toegenomen dan landelijk (+3,9%).
* Hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met complexe, multi-problem gezinnen die soms veel overlast veroorzaken. Verslaving, armoede, schulden, lage opleiding, grote gezinnen en onvermogen spelen hierbij een rol. Dit leidt tot grote druk op onderwijs- en welzijnsvoorzieningen.

* De criminaliteit in de provincie Utrecht is relatief hoog. Veelplegers dragen hieraan onevenredig veel bij.

Sociaal beleid maak je samen
Sociaal beleid maak je samen. Vandaar dat er in mei en juni vier regionale Sociale Debatten plaatsvinden met gemeenten, instellingen, maatschappelijke organisaties en burgers. In de vorm van `expertmeetings' wordt het Sociaal Rapport besproken en verder uitgediept. In het najaar besluit de provincie hoe het sociaal beleid er in 2005 en 2006 uit zal zien.

Het rapport is vanaf 26 mei in te zien op de website: www.provincie-utrecht.nl. U kunt het rapport ook opvragen bij Janine Hiemstra op telefoonnummer 030 258 2187 of via e-mailadres: janine.hiemstra@provincie-utrecht.nl. Reacties of vragen zijn welkom.

Laatst gewijzigd op 05/25/2004 04:02:24 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl