Provincie Utrecht

Persbericht

Energiefonds subsidieert projecten

25-5-2004
Zes projecten die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in de provincie Utrecht, krijgen subsidie uit het provinciaal Energiefonds. Het gaat onder andere om energiebesparing in schoolgebouwen en een milieupunt voor allochtonen.

Gemeenten kunnen aanvragen indienen voor subsidie, eventueel samen met marktpartijen.

Gedeputeerde staten hebben, na advies van een onafhankelijke commissie, besloten om de volgende projecten te subsidiëren uit het Energiefonds:

· Ketelvervanging bij Scholen (EUR 52.500)
In schoolgebouwen kan nog veel energie bespaard worden; de kosten zijn echter vaak een probleem. Samen met een fabrikant van verwarmingsketels en een lease instelling wordt een constructie aangeboden waarmee scholen een energiescan kunnen laten uitvoeren die de mogelijke maatregelen in kaart brengt. De eerste tien scholen die zich aanmelden krijgen korting op de aanschaf van een energiezuinige ketel. Twee scholen uit de gemeente Utrecht en één uit Zeist kunnen inmiddels op deze korting rekenen.
· Milieupunt allochtonen (Utrecht, EUR 15.795)
Turkse en Marokkaanse vrouwen worden door 'coaches' geïnformeerd over de mogelijkheden om op energie gas en water te besparen. De coaches zijn vrouwen die eveneens van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn. · Energiezuinige verlichting in schoolgebouw (Zeist, EUR 5.404) In een nieuwbouwproject voor een schoolgebouw worden alle maatregelen voor duurzaam bouwen toegepast. De energiezuinige verlichting zorgt voor 3,3 ton minder CO2-uitstoot.
· Energiebesparing in gemeentelijke gebouwen (Rhenen, Renswoude, Veenendaal, EUR 11.665)
· Energiebesparing Midden en Klein Bedrijf (Utrecht, EUR 12.580) Energieconsulenten van Milieuzorg Utrecht hebben na 2000 scans veel kennis over de specifieke energiemogelijkheden bij ondernemers van het MKB. De subsidie wordt gebruikt om 100 ondernemers met groot `besparingspotentieel' te ondersteunen.
· Energiebesparing op natuurlijke momenten (bij MKB, gemeente Utrecht, EUR 6.980)
Hier wordt gebruik gemaakt van hetzelfde bestand van 2000 bedrijven. De te benaderen bedrijven worden gekozen omdat zij gaan uitbreiden of verbouwen (natuurlijk moment).

Het Energiefonds heeft tot doel om projecten te ondersteunen die de CO2-emissie helpen terugdringen; een belangrijke milieudoelstelling van de provincie Utrecht. De activiteiten en inspanningen van gemeenten spelen hierbij een grote rol. Om gemeenten te stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan duurzame energieprojecten, is in januari 2003 het Energiefonds ingesteld.

Projectbureau Energie in Uitvoering
Naast deze financiële prikkel om gemeenten en marktpartijen extra te doen investeren, biedt het projectbureau Energie in Uitvoering in opdracht van de provincie Utrecht inhoudelijke ondersteuning bij projecten op het gebied van duurzame energie.

Laatst gewijzigd op 05/25/2004 01:58:22 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl