Provincie Utrecht

Persbericht

Staten willen duidelijke opstelling inzake WGR-plus

Uit de vergadering van PS van 24 mei 2004

25-5-2004
PS van Utrecht vinden dat het wetsvoorstel WGR-plus de volwaardige positie van de provincie met name met betrekking tot de kaderstelling op het terrein van de ruimtelijke ordening en verkeer en vervoer aantast. Zeker in een provincie als Utrecht, met een zeer grote bestuurlijke dichtheid, leidt een dergelijke voorstel tot een onwerkbare bestuurlijke situatie. PS willen de met algemene stemmen op 24 mei aanvaarde motie ter kennis brengen van de instanties die op het terrein van de bestuurlijke organisatie een rol hebben. Daartoe behoren in ieder geval de minister van BZK, de Tweede en Eerste kamer der Staten-Generaal, het IPO, de VNG en het BRU. Gedeputeerde Lokker benadrukte nog eens dat het streekplan geldt voor het totale grondgebied van de provincie Utrecht, inclusief het BRU-gebied.

Stimuleringsfonds

De voorjaarnota 2004, een discussiestuk dat als belangrijkste punt op de agenda van de statenvergadering stond, voorziet in de totstandkoming van een Stimuleringsfonds. In september komt er - bij wijze van tussenstop - een eerste inhoudelijk uitgewerkt voortstel over de besteding van het Stimuleringsfonds ter behandeling in de statencommissie Bestuur en Middelen. De volledige uitwerking van dit voorstel wordt uiteindelijk opgenomen in de begroting voor het jaar 2005. Deze wordt in oktober / november in de Staten behandeld. Het Stimuleringsfonds van in totaal 65 miljoen Euro is bedoeld voor eenmalige uitgaven en mag alleen worden aangewend voor bijzondere en additionele uitgaven. Aanvragen voor projecten uit dit fonds kunnen worden ingediend ter voorbereiding op de jaarlijkse voorjaarsnota. Op aandringen van diverse fracties zegde gedeputeerde van Bergen toe "Zorg" als thema in de nota op te nemen.

Moties leiden tot aanpassingen van de voorjaarsnota 2004 Naar aanleiding van de behandeling van de voorjaarnota gingen Gedeputeerde Staten akkoord met drie moties die statenbreed of met grote meerderheid aanvaard waren.
Motie 1 voorziet in de reservering van 3 miljoen Euro ten laste van het Stimuleringsfonds voor het programma Wel thuis. De motie komt tegemoet aan de algemene wens in de Staten meer aandacht te besteden aan de vermaatschappelijking van de zorg door het ontwikkelen van innovatieve woonzorgconcepten.
De provincie heeft door middel van de Bijdrageregeling Kleine Landschapselementen (KLE) de laatste 10 jaar het behoud en de ontwikkeling van onder meer streekeigen boerenerven gestimuleerd. Op die regeling is in 2003 bezuinigd. Om aan de aanvragen voor behoud en herstel van deze boerenerven te kunnen voldoen, wordt voor dit doel in de begroting voor 2005 een extra bedrag van ongeveer 50.000 Euro opgenomen.
In de derde motie is het college van GS opgedragen een erkend probleem op het nieuwe provinciale beleidsterrein van de Jeugdzorg op te lossen: er is geen voor alle hulpverleners toegankelijk geautomatiseerd centraal cliëntenvolgsysteem. GS kregen de opdracht de mogelijkheid en wenselijkheid te onderzoeken van een landelijk in te voeren volgsysteem. De Staten willen hierover binnen zes maanden nadere informatie krijgen.

Burgerinitiatief Maartensdijk in gang gezet
Het initiatief van een actiegroep uit de gemeente Maartensdijk - met bijna 2500 handtekeningen - om te komen tot het terugdraaien van het besluit om Maartensdijk bij de gemeente De Bilt te voegen voldoet aan de eisen van de verordening. Het komt inhoudelijk voor de eerste keer aan de orde in de vergadering van PS op 28 juni a.s. Naar verwachting zal de behandeling van het verzoek dan nog niet afgehandeld kunnen worden. Na 28 juni zal de statencommissie Bestuur en middelen het initiatief volledig in behandeling nemen. De uiteindelijke beslissing van de Staten over het initiatief valt in een najaarsvergadering van PS.

Laatst gewijzigd op 05/25/2004 05:09:28 PM. Paginabeheer: Frank.Santman@provincie-utrecht.nl