Ingezonden persbericht




Misbruik van e-mailadressen nu al door 85% van de virussen

VirusAlert adviseert providers en systeembeheerders te stoppen met sturen van virusberichten.

'Notifications' krijgen karakter van Spam

Kampen, 26 mei 2004 - VirusAlert.nl, de enige Nederlandse databank voor antivirus- en hoaxinformatie, adviseert internetproviders en systeembeheerders te stoppen met het sturen van 'virusnotificaties', berichten waarin ze de afzender van e-mail laten weten dat een door hem of haar verstuurd bericht met een virus was besmet. Inmiddels lenen 85% van de 'mass-mailervirussen' lukraak afzendadressen zonder dat de legitieme gebruiker daar weet van heeft. Hierdoor waarschuwt de gebruikte notificatietechnologie steeds de verkeerden. De legitieme eigenaar van het misbruikte adres maakt zich dan vaak ten onrechte zorgen als hij/zij weer zo'n bericht van zijn systeembeheerder of provider ontvangt,. Dit terwijl zijn systeem en zijn berichten geen enkel virus bevat. Bovendien ontvangt hij / zij een overbodige extra hoeveelheid mail die al gauw het karakter van spam kan aannemen.

Het probleem oplossen

Doordat bij vrijwel ieder antiviruspakket de notificatiefunctie kan worden uitgezet, is het probleem eenvoudig op te lossen. Standaard staat deze optie vaak uit, maar door het weer in deze positie terug te zetten, komt er een eind aan deze nodeloze berichtenstroom. Hierdoor wordt niemand meer ten onrechte ongerust gemaakt, hetgeen voor de vele minderdeskundige webgebruikers, die ook in de "digitale wereld" opereren, een hele geruststelling zal zijn.

Schematische weergave

Een schematische weergave van het probleem en enkele voorbeelden vindt u op www.virusalert.nl/notificatie

Over VirusAlert

VirusAlert is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die informatie van veiligheidsexperts en antivirusfabrikanten samenbrengt en kwalificeert. Door de merkonafhankelijkheid slaat VirusAlert een brug tussen de verschillende antiviruslaboratoria en kan zij deze gebundelde kennis zeer snel aan haar abonnees ter beschikking stellen. Op dit gebied is de organisatie toonaangevend. VirusAlert heeft verschillende malen kwaadaardige virussen als eerste gratis gemeld aan haar ruim honderdduizend abonnees. Voor nadere informatie: www.virusalert.nl

Voor meer informatie

VirusAlert.nl: Dirk Hengst Tel.: 06 51 00 11 91, e-mail: dirk.hengst@virusalert.nl

Co Gersen: e-mail:backstage.comco@inter.nl.net