Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Start actie 'SOS Climate change!' Milieudefensie plaatst flessenpostbrievenbussen

Amsterdam, 26 mei 2004 --- In 19 steden door het hele land zijn vanmorgen - geheel in stijl met de nieuwe rode TPG Post-brievenbussen - extra brievenbussen opgehangen voor de verzending van flessenpost. Daarmee start Milieudefensie de actie 'SOS Climate change!'. De milieuorganisatie verzamelt de komende maanden SOS-berichten voor staatssecretaris Van Geel (Milieu) en de milieuministers van de Europese Unie, en roept op tot afspraken voor meer duurzame energie en een forse vermindering van broeikasgassen. Het Nederlandse voorzitterschap van de EU is dé kans om internationale klimaatafspraken te maken.

De afgelopen nacht hebben Milieudefensie-groepen en vrijwilligers in het hele land extra brievenbussen opgehangen, voorzien van een grote fles en het opschrift 'flessenpost'. De SOS-berichten, met handtekeningen van bezorgde Nederlanders, zullen deze zomer - per flessenpost - worden bezorgd bij de eerste vergadering van de EU-milieuministers in Maastricht.

De temperatuur op aarde is nog nooit zo snel gestegen als de afgelopen jaren, en de gevolgen blijven niet uit. Klimaatverandering leidt tot meer overstromingen, natte winters en meer hittegolven in de zomer. Dat heeft ernstige gevolgen voor de landbouw, de binnenvaart en de gezondheid van mensen. Dieren en planten kunnen zich aan het hoge tempo van klimaatverandering niet aanpassen en verdwijnen uit ons land. Milieudefensie vindt het daarom tijd om alarm te slaan!

Wat: Milieudefensie plaatst flessenpostbrievenbussen Wanneer: Woensdagochtend 26 mei Waar: In 19 steden op centrale plaatsen naast bestaande brievenbussen (zie bijlage voor de plaatsen waar de brievenbussen zijn bevestigd).

Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie is dé kans om internationale klimaatafspraken te maken. Nu zelfs Rusland aanstalten maakt het Verdrag van Kyoto te tekenen is er geen enkel excuus meer voor uitstel. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Geel heeft in maart dit jaar tijdens de milieuraad in Brussel gezegd dat 'rijke landen het goede voorbeeld moeten geven, ook als het economisch even tegen zit. We mogen de gevolgen van klimaatverandering niet afwentelen op de toekomst en op arme landen.' Milieudefensie kan dit moeilijk rijmen met de groeiende CO2-uitstoot in Nederland en het afschaffen van subsidies op duurzame energie.

Milieudefensie en haar internationale milieunetwerk Friends of the Earth hebben een lijst van tien maatregelen opgesteld voor een goed Europees klimaatbeleid. Het belangrijkste is, dat het energiegebruik in de EU moet afnemen met één procent per jaar. Tot nu toe gebruiken we in Europa steeds méér energie. De meeste van die energie wordt bovendien opgewekt met fossiele brandstof, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om het aandeel duurzame energie fors te laten groeien.



Vereniging Milieudefensie