Lekstroom 08.50 uur

Utrecht 26-05-2004 - Nieuwsbericht district Lekstroom

Veel inwoners Nieuwegein melden zich aan voor Burgernet

NIEUWEGEIN - Op 14 mei 2004 is Burgernet van start gegaan. Met behulp van een campagne maken de inwoners van Nieuwegein kennis met Burgernet en kunnen zij zich inschrijven. Inmiddels hebben ruim 900 inwoners van Nieuwegein zich in de eerste week na de start aangemeld.

Vrijdag 14 mei hebben alle huishoudens in Nieuwegein een brief in de brievenbus gekregen met een uitleg over Burgernet en een inschrijfformulier. Inmiddels heeft een groot aantal inwoners positief gereageerd. Hiermee houdt de inschrijving niet op. Hoe meer deelnemers hoe beter. Burgernet kan vanaf 14 mei worden ingezet maar is nog niet geactiveerd. Momenteel worden alle inschrijvingen in een systeem ingevoerd en zullen de deelnemers eerst een welkomstbrief ontvangen alvorens zij worden gebeld voor een zoekactie.

Burgernet is een telefonisch netwerk waarmee bewoners en ondernemers bij urgente zaken, actief kunnen meewerken aan hun eigen veiligheid in samenwerking met de politie. Door zich aan te melden helpen zij mee tijdens zoekacties bij heterdaad situaties en vermissingen. Het politiekorps van de regio Utrecht is de eerste die met Burgernet gaat werken. De gemeente Nieuwegein is pilot-gemeente. Het project wordt een jaar lang intensief gemonitord op een aantal criteria. Belangrijkste zijn die op het gebied van aantal deelnemers, de techniek, de mate waarin de regionale meldkamer gebruikt kan maken van Burgernet en de mate waarin deelnemers (zowel burgers als politie) tevreden zijn over de resultaten. Blijkt Burgernet succesvol, dan kunnen ook andere gemeenten en politieregios met Burgernet van start.