Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 158 AH
Datum: 26 mei 2004

Europese subsidie voor Friese projecten.

Twee Friese projecten, 'It Frysk Boerespul' en 'Social Service Centre Trynwalden', krijgen subsidie uit het Europese programma Interreg IIIB. Ze zijn onderdeel van het Europese project 'North Sea RURAL' dat zich richt op de plattelandsproblematiek. De projecten kunnen na de zomer van start.

Aanpak problemen platteland Noordzeelanden
Het platteland in de Noordzeelanden heeft te kampen met allerlei problemen. Dat varieert van leegloop, steeds minder werkgelegenheid tot het verdwijnen van allerlei diensten en sociale erosie. In Denemarken (Amt Viborg) is het initiatief genomen voor het project 'North Sea Rural' om deze problemen aan te pakken. Doel is een vitaal en aantrekkelijk platteland. Regio's uit Denemarken, Engeland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Nederland werken samen in de aanpak van de kernproblemen en geven een aanzet tot een positieve ontwikkeling in de regio's. Het project loopt van 2004 tot en met medio 2007. Fryslân doet mee met de volgende twee projecten.

It Frysk Boerespul
Friesland staat bekend om zijn streekeigen boerderijen. Maar als het verlies van de stelp en kop-hals- en rompboerderij in het huidige tempo doorgaat, zal zij voor komende generaties praktisch verloren zijn. Functieverlies van de oude boerderij kan de inleiding zijn tot verval. In het project 'It Frysk Boerespul' wordt onderzocht hoe de historische boerderijen te behouden voor een agrarische functie. Het project moet inzicht geven op welke wijze een boerderij geschikt kan worden gemaakt voor moderne bedrijfsvoering, terwijl de historische waarde behouden blijft. Het project moet de nodige kennis, instrumenten en voorbeelden opleveren voor agrariërs en voor andere betrokken personen en instanties. It Frysk Boerespul is een initiatief van het Van Hall Instituut, BoerenNatuur en It Fryske Gea. Het project kost E 430.000. De helft hiervan wordt betaald door Europa, de andere helft vooral door het Ministerie van VROM, het Ontwikkelingsfonds NLTO en de provincie Fryslân.

Sociaal Service Centrum Trynwâlden

In de Trynwâlden heeft een bijzonder experiment plaatsgevonden dat er voor zorgt dat mensen niet meer richting zorg en diensten hoeven te verhuizen, maar dat de zorg en vele diensten juist naar de mensen worden gebracht. In vervolg op dit experiment komen er nieuwe activiteiten gericht op het versterken van de samenlevingsopbouw. Doel is een ICT netwerk tussen Facilitair Centrum en de inwoners in de dorpen in de Trynwâlden. Dit netwerk functioneert als centraal punt waar haal- en brengdiensten, welzijns- en zorgdiensten en transport geregeld worden. Het moet ook het verenigingsleven en vrijwilligerswerk ondersteunen. Maximale zelforganisatie in de dorpen is het uitgangspunt. Dit krijgt vorm door alle activiteiten in het maatschappelijk middenveld te coördineren vanuit een platform, een soort van parlement. Hierin zitten vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. De totale kosten van het project bedragen E 500.000. Naast de 50% van Europa betalen het ministerie van VROM, Skewiel Trynwâlden en de provincie Fryslân mee.


---- --