Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 25 mei 2004

Ruim baan voor vlinders
in Utrecht
Gemeentebestuur en enkele grote instellingen maken afspraken over het vlindervriendelijke beheer van bermen en tuinen

Op woensdag 26 mei om 15.00 uur organiseert Stichting Vlinderbaan een wervende bijeenkomst op het Griftpark Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst maken het Utrechts gemeentebestuur, enkele grote instellingen en een bewonersgroep afspraken over het vlindervriendelijke beheer van bermen en tuinen in Utrecht.

De wervende bijeenkomst op het Griftpark Utrecht begint om 15.00 uur met muziek, nectar en ambrozijn. In 'Griftsteede' maken het Utrechts gemeentebestuur, enkele grote instellingen en een bewonersgroep afspraken over het vlindervriendelijke beheer van bermen en tuinen. Daarnaast wordt de vlindertuin Alexander Numankade door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij symbolisch overhandigd aan stichting de Griftkikkers Utrecht.

Nieuwe vlinderconvenanten en intentieverklaring
Tijdens deze bijeenkomst worden nieuwe vlinderconvenanten ondertekend met Stichting Studenten Huisvesting Utrecht en Kennis Satelliet Amersfoort en een intentieverklaring met de gemeente Utrecht aangegaan. Met de ondertekening van de convenanten steunen de nieuwe partners de vlinderbaan tussen Utrecht en Amersfoort via voorlichting en educatie, door inrichting en beheer van een stukje vlinderbaan of door een financiële bijdrage te leveren. Tot slot is er een presentatie van de nieuwe website www.uwtuinvolvlinders.nl over vlindervriendelijke inrichting van tuin of balkon en is er een vlinderexpositie te bewonderen in de hal van 'Griftsteede'.

De Vlinderbaan

De Vlinderbaan is twintig kilometer lang, enkele kilometers breed en loopt door tot in de binnensteden van Utrecht en Amersfoort. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk natuurgebieden, wegbermen en oevers binnen dit gebied vlindervriendelijk worden beheerd en dat er om de paar kilometer een vlindertuin wordt aangelegd, waar de vlinders zich tegoed kunnen doen aan nectar. Meewerkende partners kunnen de vlinderbaan steunen via voorlichting en educatie, door inrichting en beheer van een stukje van de baan of door het leveren van een financiële bijdrage.

Partners
De Stichting Vlinderbaan is een particulier initiatief dat ondersteund wordt door provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Utrecht, Soest, Leusden, DHV, bedrijven op Isselt, basisscholen, Dierenpark Amersfoort, Stichting Altrecht, Centrum voor Werk en Inkomen, Malieschild BV, ministerie Defensie en vele anderen. De burgemeesters van Utrecht en Amersfoort zijn beschermvrouwen van het initiatief. De Vlinderstichting is betrokken als deskundigenorganisatie. Voor meer informatie over de activiteiten van Stichting de Vlinderbaan, kunt u contact opnemen met de Vlinderstichting, Titia Wolterbeek en Kars Veling, tel. 0317- 467346.


---- --