Gemeente Almere

Conferentie Sociale Structuurschets Almere: Mensenwerk

Op woensdag 26 mei organiseert de gemeente Almere een conferentie over de sociale structuurschets. Bestuurders van de dertig grootste gemeenten in Nederland komen naar Almere om ervaringen en inzichten te delen met lokaal sociaal beleid en de Sociale structuurschets.Tijdens de conferentie presenteert de gemeente Almere haar eigen ervaringen en de doelstellingen met de Sociale structuurschets voor de komende tijd. In Almere bestaat de uitdrukkelijke behoefte de schets te hanteren als ijkpunt voor de verdere ontwikkeling van de stad. De zes sociale ambities van de schets zijn richtinggevend voor de prioriteiten in de beleidsuitvoering.

Almere wil breken met de eenzijdige suburbane ontwikkeling van de afgelopen 27 jaar. Om uit te kunnen groeien naar een evenwichtige stad met enerzijds een grote sociale diversiteit en dynamiek en anderzijds meer samenhang, is het nodig dat de stad zich ontwikkelt tot een meer stedelijke samenleving. cartoon: Len Munnik Almere wil ruimte bieden en aantrekkelijk zijn voor mensen met allerlei verschillende leefstijlen, inkomens van hoog tot laag, jongeren en mensen vanuit verschillende herkomstlanden. De sociale samenhang in de stad moet zo worden vergroot; inwoners moeten zich thuis voelen en bovenal Almeerder!

Met de Sociale structuurschets wil Almere komen tot die evenwichtige stad met een sociale diversiteit. Zes sociale ambities: meer jongeren in het straatbeeld, oog voor ouderen, meer stedelijkheid, kleur in de stad, goed omgaan met de onvermijdelijke stadsproblemen en meer mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding voor stad en regio, vormen de pijlers voor het sociaal maatschappelijk beleid voor de komende tien jaar. De conferentie Sociale structuurschets, opstellen, hanteren en uitvoeren is een interactieve bijeenkomst waarbij het uitwisselen van ideeën en ervaringen over het opstellen, de betekenis en het gebruik van een dergelijke schets centraal staan. Er staan drie workshops op het programma: De betekenis van de leefstijlbenadering voor sociaal beleid, Van plannen tot uitvoeren. De wisselwerking tussen fysiek en sociaal beleid.