ALTERNATIVE VIEW

Shaping a new Africa

Afrika conferentie Shaping a new Africa: alternatieven voor Nederlands Afrikabeleid

Op woensdagmiddag 26 mei organiseren het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) en de NCDO in samenwerking met SAHAN en AfroNeth, de Afrika conferentie Shaping a new Africa in Concordia in Den Haag.

Afrikaanse deskundigen, leden van maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van bedrijven in Nederland gaan met elkaar in debat over (de uitvoering van) het Nederlands Afrikabeleid en de rol die Afrikaanse diaspora daarin zouden kunnen spelen. Agnes van Ardenne, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, krijgt na afloop van de conferentie creatieve ideeën, innovatieve voorstellen en beleidsaanbevelingen voor een alternatieve aanpak van het Afrikabeleid.

Het debat richt zich op de thema's leiderschap, conflictoplossing en voedselzekerheid in Afrika. Sprekers zijn Fatoumata Jahumpa Ceesay (Parlementariër in Gambia/ECOWAS), Emmanuel Habuka Bombande (Programma Directeur WANEP, Ghana), Prem Bindraban (Universiteit van Wageningen, auteur van een rapport over Afrikaanse landbouw voor Kofi Annan). Babette Niemel is de voorzitter, Andrée van Es interviewt de sprekers.

De conferentie vindt plaats ter afsluiting van de debattencyclus en het online debat Shaping a new Africa, die de NCDO en NiZA in 2003 organiseerden. Met Shaping a New Africa beogen de organisatoren om positieve ontwikkelingen te belichten en een open debat te stimuleren over alternatief beleid gericht op Afrika. Praten over Afrika met Afrikanen, voortbouwend op behaalde successen en uitgaand van de belangen van de Afrikaanse bevolking zelf.