Politie Noord-Holland-Noord

Politie Noord-Holland Noord start met Internet aangifte

Alkmaar 26-05-2004 - Vanaf vandaag is het mogelijk om in het werkgebied van het politiekorps Noord-Holland Noord aangifte te doen via het Internet. Dit betekent dat burgers en organisaties voortaan via de officiële politiewebsite www.politie.nl aangifte kunnen doen van een aantal delicten.

Het gaat om de volgende delicten: diefstal of vernieling van een bromfiets of fiets, diefstal uit of vernieling van autos en vernieling aan openbaar vervoer of openbare gebouwen. Het korps Noord-Holland Noord is het zevende korps in Nederland dat internetaangifte invoert. De andere korpsen zullen in de loop van 2004 volgen.

Burgers en bedrijven uit deze regio kunnen via het Internet aangifte doen van een aantal relatief eenvoudige delicten waarbij er geen aanwijzingen zijn voor een mogelijke dader en waarbij geen geweld tegen personen is gebruikt. In alle gevallen zullen de aangiften na een controle automatisch in de bedrijfsprocessen systemen van de politie verwerkt worden voor verdere behandeling. De verwachting is dat op termijn 25 % van het totale aantal aangiften via het Internet zal verlopen. In de regio Noord-Holland Noord zijn dat ongeveer 10.000 aangiften per jaar.

Internet aangifte betekent een verbetering van de service aan de burgers. Zij kunnen nu aangifte doen op de plaats en het tijdstip die hen het beste uitkomen. Daarnaast is de verwachting dat er meer aangiftes worden gedaan, doordat het gemakkelijker wordt om aangifte te doen.
Er zijn ook voordelen voor de politieorganisatie. Dat is bijvoorbeeld een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Bovendien zal de verhoogde aangiftebereidheid van het publiek leiden tot meer inzicht in wat er speelt.

Naast internetaangifte, zal het mogelijk blijven om op het politiebureau aangifte te doen van een strafbaar feit. Ook kan telefonisch aangifte worden gedaan via 0900 8844.