Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, woensdag 26 mei

Alkmaar 26-05-2004 - 17.00 uur

Verkeerscontrole

Zuid-Scharwoude, dinsdag 25 mei 2004.

Op de Voorburggracht is een verkeerscontrole gehouden. Daarbij is vijfmaal opgetreden wegens het niet dragen van een gordel, eenmaal kon het rijbewijs niet worden getoond en een voertuig is uit het verkeer genomen in verband met de technische staat van het voertuig. Allen kregen een bekeuring.

Aanrijding

Stompetoren/Zuidschermer, dinsdag 25 mei 2004.

Op de kruising Noordervaart/Zuidervaart heeft rond 14.00 uur een aanrijding plaats gevonden tussen twee personenautos. Een 81-jarige autobestuurder uit Ursem kwam uit de richting van Stompetoren en reed richting Alkmaar over de Noordervaart toen hij op de kruising linksaf wilde slaan richting de Zuidervaart. Daar is hij tegen een 42-jarige automobilist aangereden die vanuit de tegenovergestelde richting kwam en rechtdoor reed. Beide bestuurders zijn met verwondingen opgenomen in het MCA, de 81-jarige bestuurder ligt op de Intensive Care-afdeling. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Amokmaker aangehouden

Heerhugowaard, dinsdag 25 mei 2004.

Een 34-jarige man uit Heerhugowaard heeft rond 16.00 uur een aantal vernielingen gepleegd in een bedrijf aan het Stationsplein. De man is bij het bedrijf naar binnen gelopen en heeft om nog onbekende redenen met een stoel een aantal vernielingen gepleegd. Het personeel heeft zich vervolgens uit de voeten gemaakt en stond buiten op de politie te wachten. De man was niet aanspreekbaar, moest worden gepepperd en kon daarna meegenomen worden naar het politiebureau. Hij zou medicijnen gebruiken en is overgedragen aan ambulancepersoneel van het MCA.

Diefstal uit woning

Schoorl, dinsdag 25 mei 2004.

In een woning aan de Bickerslaan is op klaarlichte dag een dief de woning binnen geslopen. Diegene kon door een niet afgesloten voordeur komen terwijl de bewoner in de tuin werkte. Gestolen zijn onder meer een aantal gouden sieraden en een geldbedrag.

Controle op vissers

Alkmaar, dinsdag 25 mei 2004.

Op het Zandputpad heeft de politie in samenwerking met controleurs van de visvereniging Alkmaar en omstreken een vijftiental vissers gecontroleerd op de vereiste papieren. In totaal zijn 3 bekeuringen uitgeschreven voor het vissen zonder visakte en eenmaal voor het vissen zonder visvergunning. Twee vissers moeten hun visakte en vergunning nog aan het bureau tonen.

Dronken man speelt zichzelf in de kaart

Castricum, dinsdag 25 mei 2004.

Een 26-jarige autobestuurder uit Amsterdam is aangehouden rond 22.50 uur op de Boccherinistraat. De man had kort daarvoor een 60-jarige autobestuurder, eveneens uit Amsterdam, willen beletten om auto te rijden, omdat hij meende dat deze dronken zou zijn. De 60-jarige stapte echter wel in de auto, waarna de ander hem achtervolgde en meermalen probeerde klem te rijden. Op de Boccherinistraat stopten beiden de auto. De politie was snel ter plaatse nadat ze allebei hadden gebeld. Bij nader onderzoek bleek de 26-jarige zelf degene te zijn die te diep in het glaasje had gekeken, hij blies 430 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij vorig jaar ook met drank op achter het stuur was aangetroffen. Tevens krijgt hij een proces-verbaal.

Buitenboordmotor gestolen

Broek op Langedijk, woensdag 26 mei 2004.

Tussen dinsdagavond 20.00 en woensdagmorgen 09.30 uur is vanaf de Prins Hendrikkade een buitenboordmotor gestolen. Het gaat om een zwarte buitenboordmotor van het merk Suzuki, type 25 PK.

Politie Noord-Holland Noord start met Internet aangifte

Alkmaar, woensdag 26 mei 2004.

Vanaf vandaag is het mogelijk om in het werkgebied van het politiekorps Noord-Holland Noord aangifte te doen via het Internet. Dit betekent dat burgers en organisaties voortaan via de officiële politiewebsite www.politie.nl aangifte kunnen doen van een aantal delicten. Het gaat om de volgende delicten: diefstal of vernieling van een bromfiets of fiets, diefstal uit of vernieling van autos en vernieling aan openbaar vervoer of openbare gebouwen. Het korps Noord-Holland Noord is het zevende korps in Nederland dat internetaangifte invoert. De andere korpsen zullen in de loop van 2004 volgen.

Burgers en bedrijven uit deze regio kunnen via het Internet aangifte doen van een aantal relatief eenvoudige delicten waarbij er geen aanwijzingen zijn voor een mogelijke dader en waarbij geen geweld tegen personen is gebruikt. In alle gevallen zullen de aangiften na een controle automatisch in de bedrijfsprocessen systemen van de politie verwerkt worden voor verdere behandeling. De verwachting is dat op termijn 25 % van het totale aantal aangiften via het Internet zal verlopen. In de regio Noord-Holland Noord zijn dat ongeveer 10.000 aangiften per jaar.

Internet aangifte betekent een verbetering van de service aan de burgers. Zij kunnen nu aangifte doen op de plaats en het tijdstip die hen het beste uitkomen. Daarnaast is de verwachting dat er meer aangiftes worden gedaan, doordat het gemakkelijker wordt om aangifte te doen.

Er zijn ook voordelen voor de politieorganisatie. Dat is bijvoorbeeld een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Bovendien zal de verhoogde aangiftebereidheid van het publiek leiden tot meer inzicht in wat er speelt.

Naast internetaangifte, zal het mogelijk blijven om op het politiebureau aangifte te doen van een strafbaar feit. Ook kan telefonisch aangifte worden gedaan via 0900 8844.