Gemeente 's-Hertogenbosch

26-05-2004

Integratie van de maatschappelijke opvang in 's Hertogenbosch belangrijker dan posities

Bestuur SMVO treedt gefaseerd terug

Op basis van het onderzoek van dhr. Van Gurp is er een oplossingsrichting voor het conflict tussen de leiding van de Stichting Maatschappelijke en Vrouwenopvang (SMVO) en de medewerkers van Het Inloopschip. Hij heeft zich in zijn advies aangesloten bij de conclusie die de leiding van de SMVO al voor zichzelf had getrokken: de integratie van de maatschappelijke opvang in 's-Hertogenbosch is gediend bij nieuwe bestuurders. Van Gurp is van mening dat door een gefaseerde vernieuwing van het bestuur van de SMVO tevens de ruimte is gecreëerd voor het beëindigen van het conflict. Wethouder De Jonge heeft zich bij deze conclusie aangesloten en vindt mét de onderzoeker en het bestuur van de SMVO dat de medewerkers van Het Inloopschip vanaf heden weer volgens de normale arbeids- en gezagsverhoudingen aan het werk dienen te gaan.

Gefaseerde verandering
Er is gekozen voor een gefaseerde verandering van het bestuur omdat de SMVO is gediend bij een goede bestuurlijke continuïteit. Van tal van belangrijke projecten moet de voortgang worden bewaakt en gestimuleerd. Dit betekent dat op korte termijn (uiterlijk 1 augustus) twee leden van de Raad van Toezicht hun plaats afstaan aan nieuw te werven leden, waarbij de voorzitter van de Raad van Toezicht haar functie aan een van deze nieuwe leden overdraagt. De voorzitter van de Raad van Bestuur draagt haar functie op 1 juni 2004 over aan de huidige interim-directeur Zorg. Zij blijft vooralsnog beschikbaar als adviseur van de Raad van Bestuur. De nieuwe leden van de Raad van Toezicht zullen samen met een onafhankelijk adviseur de werving van een nieuwe bestuursvoorzitter (voorzitter Raad van Bestuur) werven en aanstellen. Deze moet uiterlijk 1 januari 2005 aantreden of zoveel eerder als mogelijk. De interim manager treedt dan terug. De overige leden van de Raad van Toezicht treden uiterlijk 1 januari 2005 terug. De nieuwe leden van de Raad worden in de daaraan voorafgaande maanden geworven.

Van Gurp als procesbegeleider
Het conflict tussen de leiding van de (SMVO) en de medewerkers van daklozencentrum Het Inloopschip was en is een streep door de rekening van een goede integratie van organisaties voor maatschappelijke opvang in 's-Hertogenbosch. De maatschappelijke opvang is de laatste jaren verwikkeld geweest in diverse fusieprocessen en de fusie tussen SMVO en Het Inloopschip is de meest recente. In januari 2004 heeft een scherp conflict tussen medewerkers van Het Inloopschip en de leiding van de SMVO duidelijk gemaakt dat de integratie, die voor de opvangcentra De Driesprong en Hoek voorspoedig verloopt, nog wel eens ver weg zou kunnen zijn. Het conflict was losgebarsten rondom het ontbinden van de arbeidsovereenkomst met Mark Smulders, lid van de Raad van Bestuur en voor de fusie directeur van Het Inloopschip. Op initiatief van wethouder De Jonge, portefeuillehouder van onder meer maatschappelijke opvang, heeft Roel van Gurp, oud wethouder van Tilburg, onderzocht welke mogelijkheden er zijn om het conflict te beëindigen. Hij heeft hiertoe gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Aan Roel van Gurp is gevraagd het komende halfjaar als procesbegeleider op te treden. Hij heeft hierin toegestemd.