VVD



Nieuws

26 mei 2004 - VVD doet voorstellen voor
lastenreductie

VVD woordvoerder Charlie Aptroot doet zelf voorstellen ter vermindering van administratieve lasten. Aptroot vindt dat het ministerie van Economische Zaken goed op weg is om de administratieve lasten te verminderen, maar het kan volgens de liberale woordvoerder nog beter. Hij brengt deze voorstellen in het Algemeen Overleg over administratieve lasten op donderdag 27 mei.

Aptroot wil dat gegevens van burgers en bedrijven slechts één keer aan de overheid worden verstrekt. Volgens Aptroot moeten de afzonderlijke overheidsinstanties zelf onderling informatie uitwisselen en mag de klant daar geen last van hebben door meerder malen dezelfde informatie te moeten geven. Vanzelfsprekend moet de overheid wél zorgen voor een goede bescherming van de privacy.

De VVD is van mening dat er één handelsregister moet komen. Dit in plaats van de registers van alle afzonderlijke Kamers van Koophandel. Daarnaast wil de VVD de jaarlijkse kosten van de Kamer van Koophandel sterk verminderen. Deze kosten zijn voor ondernemers onredelijk hoog.

De VVD wil dat alle tegenstrijdige regels uiterlijk 31 december dit jaar zijn weggenomen. Dit heeft hij in oktober 2003 al geëist tijdens de begrotingsbehandeling. De bewindslieden schuiven het nu op de lange baan.

Aptroot benadrukt dat bij verandering van regels het bedrijfsleven moet worden betrokken. "Hiermee wordt voorkomen dat politici en ambtenaren voorstellen doen die in de praktijk niet werken. Wij willen van het ministerie van Economische Zaken de toezegging dat alle voorstellen vroegtijdig met het bedrijfsleven worden besproken", aldus Aptroot.