Ingezonden persbericht


26 mei 2004
= Persbericht =

Minister Verdonk vol lof over taal- en integratieproject Gilde SamenSpraak

Daar waar het anderstaligen dikwijls ontbreekt aan alledaags contact met Nederlanders, voegt Gilde SamenSpraak de daad bij het woord én brengt beiden samen in de huiskamer. Vanochtend bracht Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie een bezoek aan gildevrijwilligster Gré Verboon (65) en de Afghaanse Zohra Atmar (25) in Rotterdam. Samen met de Minister spraken zij over alledaagse onderwerpen, zoals het tweetal dat elke week doet. Minister Verdonk reageerde bijzonder positief op de bijeenkomst: "Ik ben vol lof over dit initiatief, waarmee het integratieproces tussen autochtonen en allochtonen écht van de grond komt. Bovendien heb ik nu een goede indruk gekregen van het bijzondere werk dat de Gilden SamenSpraak in het hele land verrichten. Mijn complimenten!"

Tevreden
Net als Minister Verdonk, kijken Zohra en Gré met tevredenheid terug op het gesprek. Zohra: "De Minister was heel aardig en geïnteresseerd. Ze stelde allerlei vragen over mijn achtergrond en ontwikkelingen in Nederland. Verder zei ze er trots op te zijn dat ik mede door mijn goede Nederlands al snel een baan heb gevonden." Gildevrijwilligster Gré: "Het was natuurlijk wel bijzonder en spannend om nu eens een Minister over de vloer te krijgen. Toch hebben we heel ontspannen met elkaar gepraat; eigenlijk precies zoals we dat hier iedere zondagmiddag gewend zijn."

Voorstander
Gilde SamenSpraak is het taal- en integratieproject van Gilde Nederland. Op dit moment bieden meer dan duizend 50-plussers ruim 1300 anderstaligen de mogelijkheid om op deze informele manier Nederlands te spreken. Door in de praktijk met de taal aan de slag te gaan, verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij sneller en gemakkelijker in onze maatschappij. Inmiddels telt Nederland 38 Gilden SamenSpraak. De organisatie streeft naar oprichting van nieuwe projecten in de gemeenten Capelle a/d IJssel, Gorinchem, Leeuwarden, Lelystad, Schiedam, Venlo, Vlaardingen en Zaanstad. Projectmedewerker van Gilde SamenSpraak, Marieke van Sprundel: "Hopelijk leidt het bezoek van Minister Verdonk tot extra aandacht voor ons werk én geven de positieve reacties aanleiding voor het opzetten van nieuwe afdelingen. Hoe dan ook is het een leerzame en waardevolle ontmoeting geweest, temeer omdat Minister Verdonk een groot voorstander is van eigen initiatieven met betrekking tot taalverwerving en integratie."

Klik hier om de foto van het bezoek te bekijken.

-0-0-0-0-0-



Ingezonden persbericht