FNV BOUW

Verzekeraars doen zelfstandigen slecht aanbod

De FNV zelfstandige bonden vinden het aanbod van het Verbond van Verzekeraars voor moeilijk verzekerbare zelfstandigen volstrekt onder de maat. Het voorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken, is aanzienlijk slechter dan de huidige WAZ: tegen veel meer premie een uitkering over een veel kortere periode. De FNV roept de Tweede Kamer op om de afschaffing van de WAZ uit te stellen tot er betere alternatieven zijn.

Het kabinet wil per 1 juli aanstaande de WAZ afschaffen, de wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Het wetsvoorstel voor afschaffing wordt op dit moment door de Tweede Kamer behandeld. De FNV is niet tegen deze afschaffing. Wel is zorgvuldigheid van groot belang. Dus moet eerst een oplossing gevonden worden voor moeilijk verzekerbare zelfstandigen. Naar schatting 60.000 zelfstandigen zullen anders niet in staat zijn om een goede en betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

De verzekeraars hebben nu samen met het Ministerie van Sociale Zaken bedacht dat zelfstandigen die onder normale omstandigheden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten, zich kunnen verzekeren voor een uitkering die ongeveer gelijk is aan de huidige WAZ-dekking, 11.500 euro per jaar. Maar met aanzienlijke verslechteringen:

- de premie is de maximale WAZ-premie van 2200 euro, terwijl de WAZ-premie afhankelijk was van het inkomen;

- uitkering volgt pas na 2 jaar ziekte; de WAZ keert uit na één jaar;

- de maximale uitkeringsduur is 5 jaar, terwijl de WAZ gedurende de gehele periode van arbeidsongeschiktheid uitkeert.

De meeste zelfstandigen voor wie de regeling is bedoeld, betalen nu minder of géén premie voor de WAZ. De FNV zelfstandige bonden verwachten dan ook dat de verzekering die nu wordt aangeboden maar door weinig zelfstandigen gebruikt gaat worden. Grote groepen zelfstandigen blijven dan in de toekomst bij arbeidsongeschiktheid aangewezen op een bijstandsuitkering. De FNV zelfstandige bonden, die zo'n 20.000 zelfstandigen organiseren, vinden het huidige voorstel daarom volstrekt onvoldoende. De zelfstandige bonden roepen de Tweede Kamer dan ook op om het besluit over afschaffing van de WAZ uit te stellen en er bij de minister op aan te dringen eerst betere alternatieven te ontwikkelen.

Woerden, 26 mei 2004

VOOR DE REDACTIE,