VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Reactie Eigen Huis op VNG rapport

Persverklaring

Amersfoort, 26 mei 2004

Reactie Vereniging Eigen Huis op rapport 'Belasten op niveau' van de commissie Gemeentelijk Belastinggebied

De commissie die in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek heeft gedaan naar het belastinggebied van gemeenten, sluit naar mening van Vereniging Eigen Huis de ogen voor de negatieve kanten van de onroerende zaakbelasting (OZB). Waar in het rapport gepleit wordt voor volledige handhaving van de OZB, steunt Vereniging Eigen Huis het regeringsvoornemen om het gebruikersdeel van de OZB voor woningen af te schaffen en het eigenarendeel te maximeren. De vereniging ziet dit als eerste stap naar volledige afschaffing van de OZB over enkele jaren. In verband daarmee dringt Vereniging Eigen Huis aan op een breder onderzoek naar een ander belastinggebied voor gemeenten.

De vereniging wijst op de belangrijke nadelen van de OZB die in de praktijk blijken:

- de gebrekkige heffingsgrondslag van de OZB,
- het grote aantal fouten dat bij de periodieke hertaxatie van woningen wordt gemaakt,

- de hoge irritatiefactor die de OZB oplevert voor belastingplichtigen,

- de grote schommelingen die in de OZB-aanslagen optreden als gevolg van hertaxatie en jaarlijkse tariefsaanpassingen door gemeenten,
- de hoge kosten van gemeenten en andere instanties in verband met de permanente monitoring van onroerend goed, de periodieke hertaxatie en de afhandeling van de bezwaar- en beroepschriften.

Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij de veronderstelling in het VNG-rapport dat belastinggelden die gemeenten rechtstreeks van burgers ontvangen, beter en efficiënter worden besteed dan gelden die gemeenten van de rijksoverheid ontvangen (via een uitkering uit het Gemeentefonds). Met betrekking tot de rechtstreeks ontvangen belastinggelden zouden gemeenten een zorgvuldiger afweging maken ten aanzien van de besteding. Dit zou het democratische gehalte van gemeentelijke besluitvorming ten goede komen. Een euro van de burger zou volgens de VNG door gemeenten dus beter worden uitgegeven dan een euro van het rijk. Als dat waar is, zou er naar de mening van Vereniging Eigen Huis onmiddellijk een cultuuromslag moeten plaatsvinden bij de gemeenten. Dit zou namelijk betekenen dat bij de circa 92% van de inkomsten die gemeenten nu van het rijk ontvangen, de gelden niet optimaal en efficiënt worden besteed.

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor lastenverzwaringen die het wonen almaar duurder maken en de woningmarkt verder verstoren. De vereniging verzet zich dan ook fel tegen suggesties als het invoeren van een bouwsombelasting op nieuwbouwwoningen.


---

Noot voor de redactie,