Openbaar Ministerie

26 mei 2004

Donner: meer bevoegdheden om tbs-ers op te sporen



Politie en het Openbaar Ministerie krijgen meer bevoegdheden om tbs'ers die niet terugkeren van een verlof of die ontsnappen, op te sporen en terug in de kliniek te krijgen. Minister Donner (Justitie) wil dit zo snel mogelijk regelen, zo zei hij woensdagmiddag in de Tweede Kamer. De bewindsman overlegde met de kamer over het stelsel van de terbeschikkingstelling.
Het kamerdebat over de terbeschikkingstelling, dat reeds lang geagendeerd was, stond voor een groot deel in het teken van de ontvoering van het 13-jarige meisje uit Eibergen door een tbs-er die niet was teruggekeerd van verlof. In het debat zei de minister ook dat hij een centraal informatiepunt in het leven wil roepen voor informatie over tbs'ers die niet tijdig van verlof zijn teruggekeerd. Politie en OM mogen tot nu toe slechts beperkte opsporingshandelingen verrichten als een tbs-er niet terugkeert van verlof. De tbs-er wordt op 'de telex' gezet. Dat houdt in dat alle politiekorpsen in het land worden ingeseind dat de persoon wordt gezocht. Politiemensen die tijdens de surveillance in aanraking komen met personen die zich vreemd gedragen of die om andere redenen opvallen, kunnen in dit register kijken of deze persoon gesignaleerd staat. De politie kan ook bij de woning van de tbs-er gaan kijken, familieleden, vrienden of bekenden inseinen, extra surveilleren als ze denken dat de tbs-er zich ergens zal vertonen, maar er mogen geen dwangmiddelen worden ingezet. Dat betekent: er mogen geen telefoons worden getapt, geen zoekingen worden gedaan etc. Dat heeft ermee te maken dat het onvluchten van een tbs-instelling of een gevangenis geen zelfstandig strafbaar feit is. Om die reden heeft de officier van justitie ook geen wettelijke mogelijkheden om dit soort dwangmiddelen in te zetten.
Het is ook niet mogelijk om zomaar een met naam en toenaam bekende persoon, (verdachte of veroordeelde) met foto in beeld te brengen op de televisie. Om een aantal redenen (het risico van een heksenjacht, eigenrichting, gevaar voor anderen, bijvoorbeeld gegijzelden, schending van de privacy) is dit aan strenge regels gebonden. Het OM moet hiervoor de minister van Justitie om toestemming vragen. In de afgelopen jaren is slechts een aantal keren via de korte opsporingsberichten rond de nieuwsrubrieken en bij Opsporing Verzocht een bekende verdachte/dader in beeld gebracht. In al die gevallen waren de meer traditionele opsporingsmiddelen onvoldoende gebleken en vormde de gezochte persoon een direct gevaar voor burgers.