D66

Mislukken voorjaarsakkoord jammer maar geen ramp

Het mislukken van het voorjaarsakkoord is jammer maar geen ramp, aldus D66-kamerlid Bert Bakker vandaag in de Tweede Kamer. Het was mooi geweest als de sociale partners en de regering er gezamenlijk uit had kunnen komen, maar nu dat niet mogelijk blijkt moet de politiek haar verantwoordelijkheid nemen. Het is aan de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging om keuzes te maken, waarop zij ook door de kiezer kan worden afgerekend.

Het akkoord is volgens Bakker vooral stukgelopen op verschil van inzicht tussen de vakbeweging en het Kabinet over het verplichtende karakter van voortijdige uittreding uit het arbeidsproces. De sociale partners willen dat iedereen verplicht wordt deel te nemen aan een regeling voor vervroegde uittreding (prepensioen), terwijl de regering mensen een vrije keus wil geven.

Bakker: De economie staat er buitengewoon beroerd voor. Nederland is te duur en te ouderwets geworden. Daardoor is de recessie bij ons dieper dan in de ons omringende landen en verdwijnen banen in rap tempo naar het buitenland. We moeten de starheid van onze arbeidsmarkt doorbreken. Dat betekent ook dat we zaken zoals extra vroeg uittreden collectief en verplicht moeten regelen. Als mensen meer vrije keus hebben, zal dat tot gevolg hebben dat we meer gaan werken in Nederland omdat er dan ook iets tegenover staat. Op die manier versterken wij onze economie en dat is de beste garantie om ook in de toekomst onze verzorgingsstaat overeind te houden. Als we niets doen en de hete aardappel vooruit blijven schuiven, dan weten we zeker dat we de volgende generatie met een onhoudbaar systeem opzadelen.

Bakker prijst de vakbeweging voor haar aankondiging geen extreme looneisen te gaan stellen om het kabinet te straffen. Hoge looneisen betekenen simpelweg minder banen. En we spreken hier vaak over de koopkrachtplaatjes, maar je moet eens bedenken wat het doet met je inkomen als je je baan verliest. Wat D66 dan ook wil, is meer werkgelegenheid. En dan niet alleen op de korte termijn zoals de linkse partijen bepleiten, maar structureel. De regering krijgt dan ook onze steun. Volgens Bakker vereist het moed om niet alleen naar de bestaande verworvenheden te kijken. Misschien oogt het wel sociaal om de rekening simpelweg door te schuiven naar de toekomst, maar dat zal onze economische slagkracht niet versterken en bovendien is het niet eerlijk ten opzichte van de volgende generatie.

GroenLinks kamerlid Vendrik verweet Bakker ondemocratisch te handelen, omdat afschaffing van VUT en prepensioen niet in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 aan de orde was gesteld. Bakker vond dat een onterecht verwijt, aangezien D66 de vervanging van de VUT door een flexibeler (deeltijd)pensioen ook in het verkiezingsprogramma van 2002 en 2003 had opgenomen. Bovendien pleiten de Democraten al 20 jaar voor afschaffing van de VUT. Wat ons betreft gaat het nu dan ook de goede kant op. Mensen moeten meer vrije keus krijgen in hoe zij hun arbeidsleven indelen. Als alle mogelijkheden die de kabinetsplannen bieden worden benut hebben mensen bovendien nog altijd de mogelijkheid om ruim vier jaar eerder te stoppen met werken. Zo dramatisch is het dus allemaal niet, aldus Bakker.

26-5-2004 15:50