Energieconvenant getekend (28 mei 2004)

Kerkrade, 26 mei 2004

Convenant energiebesparing getekend

Vandaag op 26 mei heeft om 15.00 de ondertekening plaatsgevonden van het convenant energiebesparing. Verschillende partijen tekenenden het convenant waaronder de gemeente Kerkrade. Door het convenant krijgt het aspect energiebesparing bij nieuwbouw en klein en groot onderhoud, uitgevoerd door de woningbouwcorporaties, een prominente plaats. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van voorlichting aan hun huurders omtrent het thema energiebesparing. Tot slot zal door het aangaan van een convenant de kennisuitwisseling tussen de corporaties rondom het thema energiebesparing tot stand gekomen. Namens de gemeente Kerkrade ondertekende wethouder André Brauers van Milieu de overeenkomst.

Verschillende partijen

De verschillende partijen die bij het convenant zijn betrokken zijn de gemeente Kerkrade, de woningbouwcorporaties Hestia Groep Woonmaatschappij, Land van Rode, Wonen Heerlen, Wonen Zuid regio Parkstad Limburg en de Kerkraadse huurdersfederatie De koepel.

Belang gemeente Kerkrade en woningbouwcorporaties

Volgens wethouder Brauers van Milieu was het maken van afspraken in de vorm van een convenant een logische stap. De gemeente Kerkrade vindt het namelijk belangrijk dat het aspect energiebesparing de juiste aandacht krijgt. Het beperken van het gebruik van energie en het stimuleren van duurzame energie is een belangrijke taak die een behoorlijke inspanning van iedereen vraagt. Ook de corporaties zijn deze mening toegedaan en dit uit zich al geruime tijd in het steeds frequenter toepassen van energiebesparende technieken in hun woningen. Hierbij snijdt het mes zelfs aan twee kanten. Naast de milieuwinst zijn er door de energiebesparende maatregelen lagere kosten voor de bewoners voor gas en elektriciteit.

Voortrekkersrol

Door het tekenen van het convenant profileren de partijen zich nadrukkelijk. Naast de gemeente Tilburg is Kerkrade namelijk de enige gemeente in Nederland die op deze wijze samen de corporaties en de huurdersfederatie het belang van energiebesparing tot uiting brengt.

Energieprijs

De energiebesparende werkwijze had voor de Hestia Groep Woonmaatschappij tot gevolg dat zij bij de ondertekening van het convenant de Energy Award 2004 van het Energiebureau Limburg in ontvangst mocht nemen. De Energy Award wordt uitgereikt aan die organisaties die op het gebied van energiebesparing een voorbeeldrol hebben vervuld. Hierdoor komt aantal ontvangen Energy-Awards in Kerkrade op 2. In 2001 mocht de gemeente Kerkrade voor haar gerenoveerde stadskantoor de Energy-Award al in ontvangst nemen.