Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/048wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit, 19 mei 2004, nr 048

Minister Veerman opent internationale conferentie over dynamische ketens en netwerken

Hoe moeten duurzame voedselketens worden georganiseerd? Wat is de toekomstige rol van de overheid hierbij? Welke invloed gaat er uit van de globalisering en internationalisering van agrarische markten op het management van ketens? Op 27 en 28 mei worden hierop antwoorden geformuleerd tijdens een grote internationale wetenschappelijke conferentie over keten- en netwerkmanagement in de voedselindustrie en de agribusiness. De conferentie met het thema Dynamische Ketens en Netwerken wordt georganiseerd door de leerstoelgroep Bedrijfskunde van Wageningen Universiteit. Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

De conferentie in De Reehorst in Ede gaat in op ondernemingen in de voedingsmiddelenindustrie en agribusiness (inclusief retail) die worden geconfronteerd met voortdurende veranderingen in de bedrijfsomgeving. Zij zullen voortdurend moeten innoveren om hun positie te behouden of te verbeteren. Maatschappelijke vraagstukken zoals over dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid moeten worden beantwoord in een omgeving met wereldwijde concurrentie.

De groeiende zorgen van consumenten over kwaliteit, transparantie en milieuvriendelijkheid van productie vragen om fundamenteel nieuwe manieren om producten te ontwikkelen, te produceren en te vermarkten. Nieuwe methoden om ketens te organiseren met nieuwe vormen van samenwerking en afhankelijkheid tussen bedrijven en zelfs tussen voorheen gescheiden sectoren - zoals tussen gezondheid en voedsel - zijn nodig om oplossingen aan te dragen.

De conferentie richt zich op het vinden van antwoorden op deze nieuwe uitdagingen. Belangrijke thema's die op de conferentie aan bod komen, zijn: kritische succesfactoren bij het ontwerpen en besturen van innovatieve ketens en netwerken, globalisering van de bedrijfsomgeving, keten-besturingsconcepten, technieken voor communicatie, interactie in de keten en ketenbesturing of ontwerp van een informatie-architectuur voor voedselketens.

Minister Veerman

Gedurende twee dagen is er een intensieve informatie- en kennisuitwisseling tussen tweehonderd bezoekers uit de gehele wereld. Daaronder leidinggevenden van bedrijven en overheidsinstellingen, ketenbestuurders, ICT-managers and managers of het gebied van voedselkwaliteit, food marketing etc, onderzoekers en experts, onderwijsgevenden en studenten, consultants and adviseurs voor bedrijven op het gebied van keten- en netwerkmanagement, overheidsambtenaren en bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het keten- en netwerkbeleid en ketenprogramma's. Het congres zal mede worden geopend door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Cees Veerman en de rector van Wageningen Universiteit, prof. Bert Speelman.

Op de eerste dag van de conferentie, 27 mei, zal het thema Duurzame ketens, onder voorzitterschap van de Wageningse universiteitshoogleraar prof. Rudy Rabbinge, verder worden uitgediept. Bovendien wordt een aanvang gemaakt met de presentatie in sessies van het onderzoek van ongeveer zeventig van de ruim tweehonderd deelnemers. In een businesssessie komen praktijkgerichte vragen en oplossingen aan bod.

Vrijdag 28 mei staat in het teken van key note speeches (prof. Michael Cook van Missouri University en Cecio Zylbersztaijn van Penza, Brazilië), diverse papersessies en een plenair panel met als thema Internationale ketens.

De conferentie wordt op 26 mei voorafgegaan door een 'doctoral symposium', waarin promovendi vanuit de gehele wereld hun onderzoek zullen presenteren.