Gemeente Amsterdam

Cas Oorthuys in FOAM
28 mei t/m 22 augustus 2004
24 mei 2004 - FOAM
De tentoonstelling `Amsterdam' van Cas Oorthuys opent 27 mei om 17.30 uur in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, bij het verschijnen van het gelijknamige boek (uitgeverij Bas Lubberhuizen). Oorthuys (1908-1975) is lange tijd de belangrijkste fotograaf van Nederland geweest. Als documentair fotograaf speelde de Tweede Wereldoorlog, het koloniale verleden van Nederland en de wederopbouw een belangrijke rol in zijn oeuvre. Mensen in hun omgeving waren het belangrijkste thema in zijn werk.

FOAM

Hoewel Cas Oorthuys meer dan enige andere fotograaf van zijn generatie in het buitenland fotografeerde, was en bleef Amsterdam zijn thuisbasis. Oorthuys liet een enorm archief na, een fotografische schatkamer, met circa een half miljoen foto's. Uit zijn talloze Amsterdamse opnamen is een keuze gemaakt van veelal onbekende foto's. De beelden laten zich lezen als een biografie, waarin zijn Amsterdamse woningen, familie, vrienden, stad en opdrachtgevers steeds terugkeren.

Cas Oorthuys begon zijn fotografische carrière als communistisch arbeidersfotograaf en werkte vanaf 1936 als reportagefotograaf voor het sociaal-democratische weekblad Wij. In 1942 nam hij ontslag bij De Arbeiderspers, raakte betrokken bij het verzet en werd een tijd geïnterneerd. Na zijn vrijlating raakte hij tijdens de Hongerwinter betrokken bij de later zo genoemde groep De ondergedoken Camera en in 1946 was Oorthuys getuige van de Neurenbergse processen. Later verandert Oorthuys' visie op de functie van fotografie en gebruikt hij het medium vrijwel niet meer als politiek wapen maar fotografeert hij mensen hoofdzakelijk vanuit een vorm van `human interest'.

In de periode van 1950 tot 1965 reisde hij nagenoeg naar alle landen van West-Europa voor de reeks foto- en reispockets van uitgeverij Contact die uiteindelijk meer dan 40 delen gaan omvatten.

De publicatie,Cas Oorthuys, `Amsterdam'; samenstelling Flip Bool (hoofd collecties Nederlands fotomuseum) en Henk Raaff (journalist, filmer en vroeger huisvriend van de familie Oorthuys).

De tentoonstelling`Amsterdam' is een samenwerkingsproject met het Nederlands fotomuseum in Rotterdam. Met dank aan het Stedelijk Museum Amsterdam

`Amsterdam' is van 28 mei t/m 22 augustus 2004 te zien in Foam, Fotografiemuseum Amsterdam. Open dagelijks van 10-17 uur, do/vr van 10-21 uur. Entree: EUR 5,00 / info: 020 5516500 / www.foam.nl

© Gemeente Amsterdam