PERSBERICHT

Buitenlandse theatermakers en directeuren bij tweede try-out 'Faust Inc.' in Oost Groningen

Twintig buitenlandse theatermakers en festivaldirecteuren zijn op donderdag 27 mei te gast bij de tweede try-out van de theatermanifestatie 'Faust Inc.' in Oost-Groningen. Het buitenlandse gezelschap neemt een kijkje in de voormalige aardappelmeelfabriek in Ter Apel, waar op vrijdagavond 28 mei de première plaatsvindt van de bijzondere reeks voorstellingen.

De buitenlanders (onder meer afkomstig uit Amerika, Libanon en Noorwegen) hebben zich aangemeld voor een internationaal programma van het Theater Instituut Nederland (TIN), gevestigd in Amsterdam. Het International Office van het TIN organiseert een aantal keren per jaar meerdaagse programma's voor zowel groepen als individuele personen uit het buitenland. Ieder programma stelt één discipline binnen het Nederlandse theater- en dansveld centraal.

Deze keer is het thema onder meer: openluchtfestivals. Het programma van de buitenlandse gasten bestaat onder meer uit het bezoeken van voorstellingen, ontmoetingen met Nederlandse theaterprofessionals, (video-)presentaties en discussies. Het bezoek aan de try-out van de openluchtvoorstelling 'Faust Inc.' in Oost-Groningen is opgezet door Jeffrey Meulman, voormalig programmeur van het Noorderzon-festival in Groningen.

Net als de première en de negen andere voorstellingen van Faust Inc. (op 29, 30 en 31 mei, 4, 5, 6, 10, 11 en 12 juni begint de try-out op 27 mei om 21.00 uur. Op de genoemde locatie spelen professionals, amateurtoneelspelers, muzikanten en vrijwilligers mee aan de door Jan Veldman geschreven en door Ben Smit geregisseerde voorstellingen.

Bijzonder evenement

Door de combinatie van professionele acteurs en amateurtoneelspelers, de inzet van fanfaremuzikanten en vele andere vrijwilligers uit de regio, de opvallende techniek (mede dankzij de coproducent het GrandTheatre in Groningen), de kostuums (ontworpen door Hadewych ten Berge) en de historische omgeving, belooft Faust Inc. volgens de producerende Stichting PeerGroup een bijzonder evenement te worden.

Het initiatief tot de serie voorstellingen is ruim twee jaar geleden genomen door het Regionaal Cultuur Plan Oost Groningen (RCPOG). Het RCPOG is een samenwerkingsverband tussen de provincie Groningen en acht gemeenten in Oost-Groningen (Stadskanaal, Veendam, Winschoten, Reiderland, Pekela, Scheemda, Menterwolde en Vlagtwedde).

Het evenement is mede tot stand gekomen door bijdragen vanuit het RCPOG, van het Fonds voor de Amateur- en Podiumkunsten, het Lira Fonds, Leader + Oldambt-Westerwolde en coproducent het Grand Theatre in Groningen. De hoofdsponsors van Faust Inc. zijn drie bedrijven uit Ter Apel: Kral-Westen Assurantiën en Makelaardij, Accountantskantoor Pors en Pool Organisaties.

De kaartverkoop is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 17.00 uur. Het nummer is: 0599 ­ 564 349. Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De voorstellingen van 28 mei (première) en 4 juni zijn al uitverkocht. Meer bijzonderheden zijn te lezen op de Internetsite van het RCPOG (www.rcpog.nl) en van de PeerGroup (www.Peergroup.nl). Ook het programmaboekje, dat bezoekers na aankomst in de voormalige fabriek kunnen kopen, bevat veel informatie.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (