Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 24 mei 2004

www.ZeeInZicht.nl, het onzichtbare zichtbaar maken

Ter gelegenheid van de Week van de Zee opent de Stichting ZeeInZicht op 27 mei 2004 een geheel vernieuwde website www.ZeeInZicht.nl.

Meer dan 50% van de Nederlandse natuur ligt onder water, maar hoe ziet dat er uit, en beheren en beschermen we deze onderwaterwereld wel goed? Koninklijk NIOZ, Alterra en EcoMare hebben in samenwerking met BP en NAM de stichting ZeeInZicht opgericht. Het doel is iedereen via het internet kennis te laten maken met de fascinerende, onzichtbare Noordzee. De site is nu uitgebreid met zeer veel achtergrond informatie over verschillende zeedieren en het menselijke gebruik van de zee.

Hoewel de mariene onderwaternatuur steeds meer aandacht krijgt, blijkt het heel moeilijk de politiek en een breder publiek voor de bescherming van deze natuur te interesseren. Het huidige natuurbeleid probeert enerzijds de natuur zo goed mogelijk te beschermen en anderzijds de mens er optimaal van te laten genieten. Maar onder water gaat dat moeilijk. Als natuur niet gebruikt kan worden, is er minder interesse voor en daarmee minder financiën en noodzakelijke maatregelen. Ook bij de Noordzee geldt: uit het oog, uit het hart. Daarbij komt dat we ook steeds meer gebruik van de zee willen maken. Naast traditionele gebruiken als visserij, transport, en gas- en oliewinning dienen zich nieuwe gebruikers aan als windmolenparken en diepe zandwinning en komen er zeereservaten. Afhankelijk van de schaal hebben al deze gebruiken meer of minder effect op het onderwaterleven.

Om de bewustwording van de zeeproblematiek te stimuleren, maar ook om de boeiende, onzichtbare onderwaternatuur dichter bij publiek, beleid en politiek te brengen, hebben een aantal instituten ZeeInZicht opgericht. Met behulp van een website met al dan niet live beeld- en voorlichtingsmateriaal wordt de zee dichter bij de mensen gebracht. Op de site vindt men onderwaterbeelden en geluiden, men kan gezenderde zeehonden volgen, actuele nieuwtjes worden doorgegeven en een overvloed aan achtergrond informatie over zeedieren en menselijk gebruik van de zee is direct toegankelijk.

Bezoek www.ZeeInZicht.nl

///////////////////

Nadere inlichtingen bij:

Han Lindeboom of Ingrid de Raad, Alterra-Texel 0222-369738/701

Jan de Leeuw, Koninklijk NIOZ, 0222-369366

Jan Kuiper, EcoMare, 0222-317741