Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persuitnodiging                                   
                                                  

Oplevering biologisch plantmateriaal

Biologische bomen in Wagenberg

Op 27 mei 2004 wordt op feestelijke wijze door gedeputeerde Janse de Jonge het plantmateriaal bij de rotonde Wagenberg opgeleverd. Het aangeplante groen (175 eiken en 8000 beuken voor de haag) is biologisch geteeld plantmateriaal en daarmee zet de provincie een belangrijke stap in het realiseren van de doelstellingen uit het Groenbeleidsplan provinciale wegen.

Programma:
11.30-12.00 uur Ontvangst in café-restaurant de Ruif, Brouwerijstraat 57 te Wagenberg
12.00-12.30 uur Officiële oplevering op locatie door gedeputeerde Janse de Jonge door het planten van biologisch geteelde bomen
12.30-13.00 uur Einde officiële oplevering en gelegenheid tot napraten in de Ruif

Ruimte voor groene wegen
In 2001 heeft de Provincie Noord-Brabant in het Groenbeleidsplan ten aanzien van biologisch plantmateriaal het volgende verwoord: " Het landelijke beleid is er op gericht om in 2010 10% van het landbouwareaal biologisch in gebruik te hebben. Hieronder vallen ook de boomkwekers die het plantmateriaal voor de groenvoorzieningen leveren. Ook de provincie Noord-Brabant zet hoog in op biologische landbouw."
Voor wat betreft de groenvoorzieningen streeft de provincie bij het aankopen van haar plantmateriaal naar een aandeel van 20% biologisch geteeld plantmateriaal over een periode van 10 jaar. Het aanbod van plantmaterialen moet dan wel voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen (onder andere de eisen voor bomen van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor de Tuinbouw (NAKT). Bij bomen wordt daarnaast als eis gesteld dat het plantmateriaal van geselecteerde herkomsten afkomstig is. Door het gebruik van verantwoord en streekeigen materiaal zal een sterker en duurzaam eindresultaat worden verkregen. Dit resulteert op termijn in minder beheerkosten.


De Provincie Noord-Brabant heeft de afgelopen tijd benut om de markt te verkennen en de doelstelling uit het Groenbeleidsplan kenbaar te maken aan de markt. In het najaar van 2003 en voorjaar van 2004 zijn de eerste grote hoeveelheden biologisch geteelde bomen en struiken geplant langs provinciale wegen. Het groenwerk van het project Wagenberg - 3 Hoefijzers is hier een voorbeeld van. Hiervoor zijn - met het EKO keurmerk en SKAL licentie - 175 inlandse eiken van een geselecteerde herkomst en voor de hagen 8000 beuken geleverd en geplant.
Hoewel de doelstelling van 20% op dit moment nog niet haalbaar is, is de Provincie wel voornemens het beleid verder te concretiseren. Hierbij beseft de Provincie dat voor het slagen hiervan samenwerking met alle marktpartijen nodig is die zich hier samen sterk voor willen maken.