Gemeente Oirschot

pijl Actueel >> Nieuws

U komt toch ook?!

Wilt u meebepalen wie de komende vijf jaar voor Nederland in het Europees Parlement zitten? Kom dan stemmen op donderdag 10 juni 2004. Op die dag vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats.

Hoe werkt het precies?
U bent niet verplicht om te stemmen. Maar we willen graag dat u komt. Daarom hebben we het gemakkelijk gemaakt:
* De stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.
* Als u niet bij uw eigen stembureau kunt stemmen, kunt u een kiezerspas aanvragen. U kunt uw verzoek voor een kiezerspas tót woensdag 27 mei schriftelijk bij uw gemeente aanvragen. U kunt de kiezerspas ook mondeling bij uw gemeente aanvragen. Daarvoor moet u wel even bij het gemeentehuis langsgaan. Dat kan tot en met vrijdag 4 juni.

* U kunt een andere kiezer, die bij hetzelfde stembureau stemt als u, machtigen om uw stem uit te brengen. Hiervoor vult u samen de achterkant van de oproepkaart in, die u vervolgens allebei ondertekent. Dat is alles. Dit kan tot op de dag van de verkiezingen. Als de gemachtigde nu niet bij hetzelfde bureau gaat stemmen als u, dan kunt u vóór 27 mei een schriftelijk verzoek bij de gemeente indienen om hem of haar te machtigen. Een kiesgerechtigde mag voor maximaal twee andere kiesgerechtigden als gemachtigde optreden.

* Ook als u in het buitenland woont mag u stemmen. U moet dan wel de Nederlandse nationaliteit bezitten en op 28 april 2004 in het buitenland wonen. U mag niet ingeschreven staan in de Nederlandse bevolkingsadministratie of op een andere manier als kiesgerechtigde in een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven. Om uw stem uit te kunnen brengen kunt u uw kiesgerechtigdheid laten registreren bij de gemeente Den Haag.

Neem uw oproepkaart mee naar het stembureau en lever deze in bij de medewerkers van het stembureau. Zij zullen u vervolgens vertellen wat u verder moet doen. Als u meer achtergrondinformatie wilt lezen over de verkiezingen kijk dan op de website: www.ukomttochook.nl of neem telefonisch contact op met het bureau Verkiezingen in het gemeentehuis, telefoon: 0499-583333.