Gemeente Goes

Persbericht

Haan terug op kerktoren Kattendijke

Donderdag 27 mei om 09.00 uur plaatst wethouder Linssen de haan terug op de kerktoren van Kattendijke. Aansluitend wordt voor het eerst weer de klok geluid.

Het bovenste deel van de steiger wordt daarna weggehaald. Het onderste deel blijft nog staan, omdat er nog werkzaamheden zijn aan de luiken op de uurwerkverdieping. Naar verwachting zal de toren eind week 23 van de steigers ontdaan zijn en weer in volle glorie te zien zijn.

De restauratie heeft in totaal ca. 173.000,- gekost. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft ca. 113.000,- aan subsidie toegezegd.

Tijdens de restauratie is de bovenste geleding van de toren vanaf de romp (het metselwerk) geheel ontmanteld. Vanaf dit niveau zijn van onder naar boven de volgende herstelwerkzaamheden uitgevoerd.
* Het bekleden van de gootlijst met lood.
* Het vernieuwen van de leibedekking vanaf dit niveau tot het torenplat.

* Het torenplat voorzien van afschot, het verrichten van constructief herstel en bekleden met lood.

* Het vernieuwen van de 8 stuks zgn. torenpalen met schoren en friesbogen met gebruikmaking van een gerestaureerd bovenste tafelment.

* Het vernieuwen van de balustrade en klokkenstoel.
* Het restaureren van de constructie van het koepeltje en de daarboven aanwezige peer.

* Het bekleden met lood van de torenpalen en schoren met friesbogen en de gootlijst, het bekleden met leien van het koepeltje en het bekleden van de peer met koperen platen.

* Het herstellen van het kruis en het vergulden van de bol en het plaatsen van de haan.

* Tevens is de blikseminstallatie gedeeltelijk opnieuw gemonteerd en is er oriƫntatieverlichting in de toren aangebracht voor onderhoud en inspecties.

De restauratie is gestart in januari. In het voorjaar van 2003 al zou er in opdracht van de gemeente Goes groot onderhoud aan de toren verricht worden. Op het moment dat de toren in de steigers stond, bleek de bouwkundige toestand van het bovenste deel van de toren echter in zo'n slechte staat dat restaureren onvermijdelijk was.