Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUST : Eerste Europese uitzettingsvlucht

Martin Bruinsma
070 370 6266

4470
27.05.04

UITZETTING VREEMDELINGEN VIA EERSTE EUROPESE OVERHEIDSVLUCHT

Voor de eerste keer hebben Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland een gezamenlijke overheidsvlucht ten behoeve van de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen laten plaatsvinden. Via deze vlucht zijn in totaal 44 personen uitgezet naar Togo (18) en Kameroen (26). De vlucht is gisteren vertrokken vanaf de luchthaven Schiphol, waar de vreemdelingen uit de overige landen kort voor vertrek naar toe zijn vervoerd.

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft begin dit jaar tijdens een overleg in Dublin reeds aangegeven intensiever te willen samenwerken met andere Europese landen bij de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dergelijke gezamenlijke uitzettingen zijn efficiënter en vergroten het aantal landen, waarnaar kan worden uitgezet.

Dit jaar hebben er in Benelux-verband reeds twee gezamenlijke overheidsvluchten plaatsgevonden, namelijk naar Kosovo en Roemenië. In het verleden zijn er op initiatief van Nederland reeds afzonderlijke vluchten uitgevoerd met respectievelijk België, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

De Europese Commissie stelde op 22 januari jl. 30 miljoen euro beschikbaar voor gezamenlijke uitzettingen in EU-verband voor 2005 en 2006. Het geld is ondermeer bestemd voor de logistieke voorbereiding van een gezamenlijke uitzettingen en de vluchten zelf.


-----------------------

27 mei 04 09:29