Erasmus


27-05-04: Eerste vooraf exact geoefende halsslagaderingreep in Erasmus MC
Nieuwe simulator maakt daadwerkelijk levensecht oefenen mogelijk

Rotterdam, 26 mei 2004 - In het Erasmus MC is op woensdag 26 mei voor het eerst een behandeling van een halsslagader uitgevoerd, die eerst uitgebreid is geoefend op een simulator waarin de exacte anatomie van de patiënt was ingevoerd. Het betrof de plaatsing van een stent.

Training met behulp van zogenaamde 'virtual reality simulatoren' bestaat al langer. Het is nu voor het eerst dat daarvoor de exacte gegevens van de te behandelen patiënt kunnen worden gebruikt. "Dit is mogelijk door de nieuwste generatie CT-scans die een zeer nauwkeurig 3-dimensionaal beeld van de anatomie van de patiënt kunnen leveren," zegt dr. Lukas van Dijk, interventieradioloog in het Erasmus MC.

Virtual reality training heeft vele voordelen. Er kan beter worden geanticipeerd op mogelijke complicaties en er kan een betere keuze van te gebruiken technieken en materialen worden gemaakt. "Dit zal hopelijk leiden tot minder complicaties, een kortere operatieduur en uiteindelijk tot kostenreductie," zegt dr. Marc van Sambeek, vaatchirurg in het Erasmus MC. Van Sambeek: "Juist bij de behandeling van afwijkingen van de halsslagader is dit van groot belang. Kleine complicaties kunnen bij die behandeling al leiden tot ernstige gevolgen zoals een herseninfarct. De operateur krijgt door de simulator het gevoel hoe hij de behandeling het best en het veiligst kan uitvoeren en welke complicaties zouden kunnen optreden. Hij kan een ingewikkelde behandeling vaker oefenen zonder stress en zonder risico voor de patiënt."

De virtual reality simulator geeft nauwkeurige visuele en tactiele feedback aan de operateur. Het systeem imiteert de complicaties die tijdens de "echte" behandeling zouden kunnen optreden. Het virtuele trainingsprogramma gebruikt hiervoor een 3-dimensionale scan van de afwijking en de anatomie van de patiënt. Het systeem kan worden vergeleken met een vliegsimulator in de luchtvaart. Ook voor de opleiding van nieuwe artsen is deze virtual reality training een grote aanwinst.

Dotterbehandeling en stentplaatsing voor een afwijking in de halsslagader wordt al een aantal jaren in het Erasmus MC met succes uitgevoerd. Patiënten met tijdelijke stoornissen in de bloedtoevoer naar de hersenen (TIA's) of een herseninfarct, waarbij een afwijking in de halsslagader wordt gevonden, komen in aanmerking voor deze techniek. De behandeling is een samenwerkingsproject van de afdelingen Radiologie, Heelkunde en Neurologie.