Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Spoorwegen is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

27-05-2004

Afstoten contractsectorlijnen lijkt begin van slecht eind

Het afstoten van de vier zogenoemde contractsectorlijnen door NS lijkt op het begin van een mogelijk slecht einde. Dat stelt vakgroepbestuurder Jerry Piqué van CNV Spoorwegen naar aanleiding van de aankondiging door NS dat zij stopt met de exploitatie van de de spoorlijnen Arnhem-Tiel, Geldermalsen-Dordrecht, alsmede de Hofpleinlijn en de Zoetermeerspoorlijn.

NS wordt hiertoe gedwongen omdat de overheid simpelweg te weinig bijdrage beschikbaar stelt voor een rendabele exploitatie van deze spoorlijnen. Ze zijn zondermeer verliesgevend, aldus Piqué. Maar er zijn nog wel meer lijnen aan te wijzen die nu niet direct scheppen met geld opleveren voor de NS, zoniet alle huidige spoorlijnen. Als de overheid niet structureel meer geld beschikbaar stelt voor de exploitatie van het openbaar vervoer per spoor, dan valt zonder meer te verwachten dat nog meer spoorverbindingen zullen worden stilgelegd. En dat is niet goed voor ons land. Met het stil vallen van deze vier lijnen staan 250 aanpalende banen op het spel.

Piqué wijst ook de beschuldigende vinger naar de betrokken provinciebesturen. Die hadden al heel lang de opdracht om de genoemde spoorlijnen opnieuw aan te besteden, maar hebben dit tot nu toe laten liggen. Daardoor moest NS de exploitatie zelf blijven uitvoeren, zónder dat zij kon rekenen op een geïndexeerde overheidsbijdrage. De kosten/batenanalyse viel dus allengs steeds slechter uit. Maar ook als spoorlijnen straks door anderen dan NS worden uitgebaat zal er een passende overheidsbijdrage bij moeten. Als de overheid zich dit niet bewust is, dan zullen wij ze wijzer maken. Want met dit beleid staat het openbaar vervoer en daarmee werkgelegenheid in Nederland onnodig op de tocht.

Nadere inlichtingen:

Jerry Piqué (vakgroepbestuurder)
023 - 56 84 670
Jan Immerzeel (persvoorlichter)
030 - 63 48 348