Openbaar Ministerie

27 mei 2004

Opsporing via Sp!its succesvol

Opsporingsbericht.nl, de opsporingssite van het OM

Ruim 1 jaar geleden hebben politie en Openbaar Ministerie een samenwer-kingsovereenkomst gesloten met het gratis ochtendblad SP!TS om wekelijks een opsporingsbericht, dat s avonds ook in Opsporing Verzocht te zien is, onder de aandacht van de lezer te brengen. Door middel van deze rubriek wordt gevraagd of zij iets kunnen vertellen over het omschreven misdrijf.

Recentelijk is gekeken of GEZOCHT ook daadwerkelijk tot opheldering van misdrijven heeft geleid en of de lezer bekend is met de rubriek en het doel ervan. De uitkomst van dit onderzoek is positief!

Ruim 10% van de in GEZOCHT beschreven misdrijven zijn dankzij de rubriek opgelost. Gebleken is dat de daders zich melden om te voorkomen dat de zaak s avonds in Opsporing Verzocht breed wordt uitgemeten. Ook getuigen hebben zich naar aanleiding van de rubriek gemeld en een aantal zaken op een ander, beter spoor weten te brengen.

Naast deze kwantitatieve gegevens is ook onderzoek gedaan naar kwalitatieve gegevens. Het OM en de SP!TS hebben een enquete uitgezet onder de lezers van SP!TS. Uit deze enquete zijn een aantal significante details naar voren gekomen:
Ruim 80% is bekend met de rubriek GEZOCHT en weet dat deze elke maandag verschijnt. De meerderheid zegt de rubriek te lezen uit interesse en nieuwsgierigheid maar ook in de hoop de medemens te kunnen helpen. De meeste respondenten noemen burgerplicht de reden waarom men zou reageren gevolgd door misdadigers moeten gepakt worden.

Opvallend is dat 75% zegt dat reageren via SMS niet handig is (en dit bleek niet leeftijdgebonden te zijn). Andere opties zoals e-mail, telefoonnummer en bij de politie langs zouden mogelijk moeten zijn. Een gegeven waar OM en politie iets moeten doen! Op de vraag of GEZOCHT een wezenlijke bijdrage levert aan de bestrijding van criminaliteit, antwoordt 60% dat dit het geval is. Criminelen zien dat ze gezocht worden en willen dan niet met hun kop op tv, De SP!TS heeft een groot bereik en Een extra medium zijn enkele redenen waarom men denkt dat GEZOCHT een bijdrage zal leveren aan de bestrijding van criminaliteit.
Omdat in GEZOCHT een zaak beschreven wordt die s avonds in Opsporing Verzocht te zien is, werd gevraagd of de rubriek een reden is om ook naar het programma te gaan kijken. Het merendeel (52%) beantwoordt dit bevestigend. Het hoofdargument om te kijken is dat men dan meer details komt te weten.
Saillant detail is dat van de respondenten een aantal daadwerkelijk heeft gereageerd naar aanleiding van de GEZOCHT.

Kortom op basis van bovenstaande uitkomsten kan geconcludeerd worden dat de rubriek GEZOCHT in de SP!TS een succesvol medium voor de inzet van opsporingsberichtgeving is gebleken. Om die reden zal het contract tussen OM en SP!TS dan ook voor onbepaalde tijd verlengd worden en is GEZOCHT naast Opsporing Verzocht en de korte opsporingsberichten het derde structurele medium dat politie en OM kunnen gebruiken bij de inzet van opsporingsberichtgeving!