Politie Flevoland

Politie lost reeks vernielingen en inbraak op

Zeewolde 27-05-2004 - De recherche van Zeewolde heeft een reeks van zeven vernielingen en een inbraak in het centrum van Zeewolde opgelost. Een groep van vier jongemannen wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. Wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.

Vernielingen

De politie startte het onderzoek nadat zaterdagnacht 8 mei een aantal vernielingen waren gepleegd in het centrum van Zeewolde. Zo waren er op en rond het Kerkplein ruiten ingegooid, vuilnisbakken omgegooid en tuinmeubelen vernield. In totaal werden acht aangiftes opgenomen, voornamelijk van winkeliers.

Hulp omwonenden

Tijdens een buurtonderzoek konden van diverse omwonenden getuigenverklaringen worden opgenomen. Een aantal gaf aan meerdere jongens te hebben gezien in de buurt, die mogelijk iets de met de vernielingen te maken zouden hebben. Dankzij de verklaringen van oplettende omwonenden vond de recherche van Zeewolde voldoende aanknopingspunten om de vernielingen en een inbraak op te helderen.

Vier verdachten

De politie kon binnen een week een 17-jarige Zeewoldenaar aanhouden voor vernieling en een inbraak bij een bloemenzaak. Hij wordt ervan verdacht samen met drie jongemannen een ruit doorgegooid te hebben om vervolgens plantjes weg te nemen. De andere drie verdachten zijn een 20-jarige Zeewoldenaar, een 19-jarige uit Huizen en 20-jarige uit Schagen. Ook zij zijn door de politie verhoord.

Acht zaken opgelost

Het viertal zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor een inbraak en zeven vernielingen, voornamelijk van winkelruiten. De omvang van de schade die door de vernielingen ontstond, is nog niet bekend. Het zal vermoedelijk in de enkele duizenden euros lopen. Het viertal zal de schade moeten vergoeden. Daarnaast zullen zij voor de rechter moeten verschijnen. Wanneer de zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

Geen aangifte

Uit het rechercheonderzoek bleek dat de mannen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor nog meer vernielingen. Echter, omdat hiervan geen aangifte was gedaan, kan het viertal hiervoor ook niet vervolgd worden. Ook de eventuele schade die ontstaan is, kan niet meer op het viertal verhaald worden.